Moeder leert haar kind op ludieke wijze de waarde van geld

12.05.2022 12:58
kind-geld-geven-oppassen

Geld maakt misschien niet gelukkig, maar kinderen de waarde van geld bijbrengen is belangrijk. Moeder Felicia bedacht een ludieke manier om haar dochter het een en ander bij te brengen over omgaan met geld.

In een video op TikTok deelt Felicia hoe ze haar zevenjarige dochter de waarde van geld bijbrengt. Het meisje krijgt wekelijks een salaris uitgekeerd voor klusjes in huis, maar moet een deel van dat salaris ook weer inleveren voor rekeningen. Dat geld voor die ‘rekeningen’ belandt op haar spaarrekening. De meningen over deze originele aanpak zijn nogal verdeeld.

2 dollar

Felicia legt in de video uit dat ze haar dochter iedere dag een of meerdere taakjes geeft. Als aan het eind van de week alle taakjes gedaan zijn, krijgt ze 7 dollar. Het meisje moet echter ook de rekening betalen voor gas, water, licht, boodschappen, internet en huur. Daarom moet ze van die 7 dollar weer 5 bij haar moeder inleveren en mag ze de overige 2 dollar zelf houden. Met dat geld mag ze doen wat ze wil.

Tekst gaat verder onder video.

 

@feliciaraefarleythey just don’t teach this stuff anymore #mothersofchaos #momlife #momthings #parentinghack♬ Aesthetic Girl – Yusei

Extra motivatie

De moeder licht toe dat ze klusjes googelt die passen bij de leeftijd van haar dochter. Voor een zesjarige kun je denken aan taken als huisdieren verzorgen, sokken bij elkaar zoeken, het bed opmaken, de tafel dekken, prullenbakken legen en boodschappen opruimen. Het voordeel is volgens haar dat kinderen zo de wisselwerking tussen werk en geld leren begrijpen. Het is een extra motivatie om klusjes in huis te doen, waardoor die vanzelf een gewoonte worden.

Lees ook
Joyce en haar man smijten met geld: ‘Vervolgens leen ik geld uit de spaarpotten van mijn dochters’ >

Tegenover alles een beloning

Toch valt er volgens veel TikTok-gebruikers ook wel wat op aan te merken. Kinderen zouden door deze tactiek namelijk het idee kunnen krijgen dat tegenover alles een beloning moet staan. Of ze doen sommige klusjes niet meer omdat ze vinden dat ze wel genoeg hebben gespaard. Kinderen betalen voor kleine klusjes in huis zou dus meer om de educatieve – dan om de financiële waarde moeten gaan.

Extraatje

Felicia benadrukt dat het wekelijkse salaris nou ook weer niet zo serieus is. Als haar dochter een dag klusjes overslaat, wordt ze daar niet voor gestraft. Ook leeft het meisje niet van 2 dollar per week: als moeder koopt ze nog steeds de dingen die ze nodig heeft voor haar. Een klusje kost haar maximaal 15 minuten per dag. De 2 dollar per week die dat oplevert, kun je zien als een extraatje.

3000 dollar gespaard

Het mooie van dit plan is dat de ‘rekeningen’ die het meisje betaalt in werkelijkheid haar eigen spaarrekening is. Als ze dit nog een paar jaar zo volhoudt, heeft ze tegen de tijd dat ze 18 jaar is zo’n 3000 dollar gespaard. Laten we hopen dat ze de waarde van geld op dat moment goed genoeg begrijpt om die zuurverdiende centjes niet in één klap te verbrassen tijdens een vakantie in Salou ;).

Bron: Bored Panda

 

Nog meer geldtips voor kinderen?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >