‘Mijn dochter spreekt ineens vloeiend Engels. Hoe kan dit?’

09.01.2019 20:58
Els en Do

Drie maanden geleden kwam er een nieuw meisje in de klas van mijn dochter. Melissa komt uit Engeland en al snel waren de meisjes dikke vrienden. En het gekke is: ineens spreekt mijn dochter vloeiend Engels. Hoe kan dit?

ELS & DO: Hebt u uw dochter laten testen op hoogbegaafdheid? Kijkt ze ook veel Engelstalige films en speelt ze Engelstalige games? Een combinatie van deze factoren kan in zeldzame gevallen dit effect opleveren. Kinderen als uw dochter noem je autodidacten – ze leren zichzelf een taal. Neem Arie (7), de zoon van Do’s nichtje Jolijn.
 

Lees ook
17x populaire musea voor kinderen >

 

Autodidacten

Arie was zes toen hij op een dag tegen zijn moeder zei: “I had a great day today. The teacher was very nice. She made me laugh.” Jolijn dacht: heb ik wel het goeie jongetje meegenomen uit school? De volgende dag zei Arie: “Did you know there are two no’s? One is no, that means ‘nee’. The other is k-n-o-w en dat betekent ‘weet.’ Toen het gezin de zwart-witte puppy ging bekijken die later bij hen zou komen wonen, zei Arie tegen de fokker: “Wow, he looks like a cow. Can we rename him?” Afgelopen schooljaar is er een Deens expatjongetje in de buurt komen wonen. Sindsdien leert Arie zichzelf Deens. Zijn ouders hopen nu op een Chinees vriendje.
 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”

 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 12-2018.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >