Vrijheid vieren: dít kun je met kinderen doen op Bevrijdingsdag

01.05.2023 09:00
bevrijdingsdag kinderen

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945, maar ook dat we sindsdien in vrijheid mogen leven. En dat gebeurt aan de hand van verschillende evenementen door het land. Dit kun je met kinderen doen op Bevrijdingsdag.

Wat inspiratie op een rij.

Haarlem

Reis af naar Haarlem, want op Bevrijdingspop worden voor kinderen tal van leuke én leerzame activiteiten georganiseerd. Zo is er een talentenjacht, zweefmolen, voorleestent en zijn er dansworkshops. Ook indrukwekkend: vier basisschoolkinderen – zogenoemde ‘Erfgoeddragers’ – vertellen de verhalen van oudere buurtbewoners die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Meer informatie vind je hier.

Utrecht

In Park Transwijk in Utrecht is tussen 12.30 en 19.30 uur een hoop vertier te vinden. Van circus tot biebfiets en van freestyle voetbal tot de Voel je Vrij Show, met kinderliedjes over vrijheid: er is genoeg te doen. Meer informatie vind je hier.

Groesbeek

Om meer te leren over oorlog en vrijheid, moet je in het Verzetsmuseum in Groesbeek zijn. Op 5 mei tussen 12.00 en 12.45 is er voor kinderen van 8 tot 12 jaar een speciale kinderrondleiding. Ook vertellen opa’s en oma’s verhalen over de oorlog. Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Moet je met een kind over oorlog praten? Dít vinden jullie

Amsterdam

Voor oorlogsverhalen, voorstellingen, spelletjes en optredens kun je op 5 mei van 12.00 tot 20.00 uur terecht bij het Kinderbevrijdingsfestival in het Vondelpark Openluchttheater in Amsterdam. Meer informatie vind je hier

Oosterbeek

Een mooi uitstapje op Bevrijdingsdag is het Airborne Museum, waar voor kinderen genoeg te zien en te beleven is. Zo kunnen ze op speurtocht en leren ze in een audiotour onder begeleiding van soldaat Tommy alles over de Slag om Arnhem. Meer informatie vind je hier.

Nijmegen

In cultuurhuis De Lindenberg horen kinderen (vanaf 9 jaar) tijdens het indrukwekkende theatermonoloog Het Achterhuis van Sabine van Boven hoe het voor Anne Frank was om twee jaar lang te schuilen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Of je gaat op speurtocht in Infocentrum WO2. Ook voor de kleintjes is er genoeg te beleven, van voorstelling tot knutselen. Meer informatie vind je hier.

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.