Moet je met een kind over oorlog praten? Dít vinden jullie

08.03.2022 13:24

De oorlog in Oekraïne houdt ons allemaal bezig. Sommige ouders bespreken de verschrikkelijke situatie met hun kinderen, anderen niet. We vroegen jullie op Facebook: vind je het belangrijk om met je kind over de oorlog te praten?

De antwoorden lopen uiteen.

 

Met kind over de oorlog praten

  • Sylvia: “Ja zeker, hier zijn ze 11, 8 en 4 en zien natuurlijk veel op tv of op hun telefoon… met de twee oudste praat ik er veel over… ze zijn bang, bang dat hier ook de oorlog komt en dat we ook moeten vluchten. Ik probeer ze zo veel mogelijk hun gerust te stellen en dat alles wel goed komt.”
  • Yvonne: “Mijn zoontje is 6 en ik scherm hem ervan af. Geen nieuws als hij erbij is. Hij kan nog niet lezen dus dat scheelt wel. Ik wil hem niet onnodig bang maken, laat hem zolang mogelijk kind blijven alsjeblieft… ik vind het zelf al eng genoeg.”
  • Charlotte: “Ik laat het er nog even bij. Hij is 6 en zij is 4. Zorgt alleen maar voor angst en paniek.”
  • Roxana: “Mijn zoontje vroeg erheen omdat hij dit op de tv ziet en toen heb ik hem verteld over vroeger dat er ook oorlog is geweest en mensen voor onze vrijheid gevochten hebben en toen zijn we naar het American Cemetery gegaan zodat hij dit kon zien. Ik vind niet dat kids alles hoeven te weten, maar ik wil hem wel leren dat het niet vanzelfsprekend is dat wij het nu zo goed hebben.”

 

Lees ook
Hoe praat je met je kind over de oorlog in Oekraïne? >

 

  • Linda: “Onze zoon is 6 en onze dochter bijna 3. Maar wij kijken even geen jeugdjournaal, journaal of andere dingen over oorlog. Ik weet dat onze zoon dat heel erg zou vinden er ‘s nachts niet van zou kunnen slapen of er de hele dag aan zou denken. Ze zijn er nog veel te jong voor.”
  • Anita: “Onze zoon van 8 heeft zeker wel vragen, ik probeer zo eerlijk en goed mogelijk antwoord te geven. Serieuze onderwerpen vragen ook om een serieuze aanpak, het is oorlog, het is erg. Ik maak het niet anders dan dat het is.”
  • Clarissa: “Ja, mijn zoontje van 9 was van de week in totale paniek! We hebben alles uitgelegd en we schermen hem nu zoveel mogelijk af. Als hij zelf komt met vragen beantwoorden we die meteen.”
  • Annelies: “Nee, hier zijn ze 7 en 5 jaar. Wij vinden ze te jong. Het nieuws kijken wij als ze op bed liggen.”
  • Monique: “Ik vind het belangrijk om over alles wat mijn zoon bezighoudt te praten, van de kleine ergernissen op school tot de zwaardere onderwerpen zoals de oorlog.”

 

Nog meer lezen over opvoeden?
Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >