Maak je huis veilig voor je baby aan de hand van deze checklist

08.06.2021 21:06

Met een baby die al kruipend de wereld ontdekt, zit een ongeluk altijd in een klein hoekje. De garantie dat zo’n ongelukje nooit voor komt heeft niemand, maar je kunt gelukkig wel een heleboel doen om je huis zo veilig mogelijk te maken voor je baby. 

Zodra je baby begint te kruipen, is het belangrijk je huis te bekijken door de ogen van een kind. Waar zijn de scherpe randjes, trapjes, klimmogelijkheden en gladde oppervlaktes? Je kunt natuurlijk moeilijk het hele huis omwentelen in piepschuim. Een compleet risicoloos huis is – helaas – een illusie. Gelukkig zijn er veel realistische stappen die je kunt ondernemen om de risico’s zo laag mogelijk te houden. Hoe vroeger je daarmee begint, hoe beter. Je weet immers maar nooit wanneer die kleine ontdekkingsreiziger op avontuur gaat. 

Deze checklist gaat je daarbij helpen. 

1. Trappen

Deze ligt wellicht het meest voor de hand en had je vast zelf ook al bedacht. Als er een trap in huis is, is het verstandig die te beveiligen met een traphekje. Zorg ervoor dat dat hekje altijd gesloten is, ook als je baby slaapt. Probeer de trap ook zo leeg mogelijk te houden, dus laat niets op de tredes rondslingeren. Zo voorkom je dat met je baby op de arm ongelukkig struikelt. 

2. Stopcontacten en snoeren

Een snoer is voor een baby een ontzettend interessant voorwerp. Houd ze uit het zicht om te voorkomen dat je kind eraan trekt. Scherm de gaatjes in de stopcontacten af met een afdekplaatje zodat je zeker weet dat daar nooit twee vingertjes in gaan. Houd ook elektrische apparaten zo ver mogelijk van je baby vandaan. 

3. Scherpe randjes

Feit: baby’s kruipen waar ze niet gaan kunnen en vallen om de haverklap om. Voorkom het ergste leed door in ieder geval scherpe randjes en hoekjes af te dekken. Dat kun je doen met bijvoorbeeld een tafelhoekbeschermer. 

4. Ramen

Zodra je kind kan staan, kunnen ramen een gevaar zijn. De oplossing is een raambeveiliger die ervoor zorgt dat een raam niet verder dan tien centimeter open kan. Ook raamhekjes en raamsloten voorkomen dat je kind uit een raam klimt. 

Lees ook

Veiligheid voorop: zo maak je een babybedje op

5. Keuken

Aan het koken? Zorg ervoor dat je baby niet in de buurt is. Je kunt ook eventueel het fornuis beschermen met een speciaal rek. Aan het koken, maar moet je een tel bij het fornuis vandaan? Zorg er dan voor dat potten en pannen niet binnen handbereik zijn. Zet schoonmaakmiddelen achter een keukenkastje waar je kind niet bij kan, of achter een kastje met een slot. 

6. Badkamer

Laat een baby of kind nooit alleen in de badkamer. Kleine kinderen kunnen al verdrinken in relatief laag water. Leg een antislipmat in de badkamer zodat je kind of jijzelf met kind niet uitglijdt. Installeer een thermostaatkraan om te voorkomen dat het water te warm wordt en houd douchegels, shampoo’s en cosmetica buiten handbereik. 

7. Balkon

Heeft het balkon spijlen die breder zijn dan tien centimeter? Span dan een veiligheidsnet. Zorg er ook voor dat er op het balkon geen spullen liggen waar je baby op kan klauteren. 

8. Tuin

Zet rondom een vijver altijd een omheining waar een baby of kind niet overheen kan, of bouw de vijver tijdelijk om tot zandbak. Zorg er ook voor dat de tuin altijd omheind is met een hek of een (dichtbegroeide) heg. Controleer de tuin regelmatig op scherpe voorwerpen. Pas op met bepaalde planten en bloemen: sommigen zijn giftig voor een kind. Je kunt ervoor kiezen om bloemen en planten geheel buiten bereik van je baby te houden. 

Lees ook

‘Hoe kies ik geschikt speelgoed voor mijn baby?’

9. Losstaande meubels

Een baby kan zich optrekken aan een meubel en zal dat ongetwijfeld doen. Controleer daarom of een meubel goed staat en niet makkelijk omvalt. Lichte meubels kun je daarom misschien beter tijdelijk verplaatsen. Probeer alles wat makkelijk schuift buiten handbereik te houden. 

10. Rondslingerende spullen

Het grootste venijn zit ‘m vaak in de spullen die je ongemerkt laat rondslingeren: een sleutelbos, lucifers, batterijen… voor baby’s is niks wat op hun pad komt veilig. Berg al die losse spullen op om te voorkomen dat je baby het in zijn of haar mond stopt. 

Dan nog een paar punten: 

  • Gebruik geen tafelkleed: een baby kan daaraan gaan trekken. 
  • Houd breekbare spullen buiten bereik. 
  • Draai de stelen van potten en pannen tijdens het koken altijd naar binnen zodat kleine handjes er niet bij kunnen. 
  • Berg bestek, lucifers en aanstekers goed op. 
  • Installeer rookmelders door het huis.

Bron: Mini me, Ouders van Nu

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >