Met een baby die al kruipend de wereld ontdekt, zit een ongeluk altijd in een klein hoekje. De garantie dat zo’n ongelukje nooit voor komt heeft niemand, maar je kunt gelukkig wel een heleboel doen om je huis zo veilig mogelijk te maken voor je baby.
Lees verder onder de advertentie
Zodra je baby begint te kruipen, is het belangrijk je huis te bekijken door de ogen van een kind. Waar zijn de scherpe randjes, trapjes, klimmogelijkheden en gladde oppervlaktes? Je kunt natuurlijk moeilijk het hele huis omwentelen in piepschuim. Een compleet risicoloos huis is – helaas – een illusie. Gelukkig zijn er veel realistische stappen die je kunt ondernemen om de risico’s zo laag mogelijk te houden. Hoe vroeger je daarmee begint, hoe beter. Je weet immers maar nooit wanneer die kleine ontdekkingsreiziger op avontuur gaat.
Lees verder onder de advertentie
Deze checklist gaat je daarbij helpen.
1. Trappen
Deze ligt wellicht het meest voor de hand en had je vast zelf ook al bedacht. Als er een trap in huis is, is het verstandig die te beveiligen met een traphekje. Zorg ervoor dat dat hekje altijd gesloten is, ook als je baby slaapt. Probeer de trap ook zo leeg mogelijk te houden, dus laat niets op de tredes rondslingeren. Zo voorkom je dat met je baby op de arm ongelukkig struikelt.
Lees verder onder de advertentie
2. Stopcontacten en snoeren
Een snoer is voor een baby een ontzettend interessant voorwerp. Houd ze uit het zicht om te voorkomen dat je kind eraan trekt. Scherm de gaatjes in de stopcontacten af met een afdekplaatje zodat je zeker weet dat daar nooit twee vingertjes in gaan. Houd ook elektrische apparaten zo ver mogelijk van je baby vandaan.
Lees verder onder de advertentie
3. Scherpe randjes
Feit: baby’s kruipen waar ze niet gaan kunnen en vallen om de haverklap om. Voorkom het ergste leed door in ieder geval scherpe randjes en hoekjes af te dekken. Dat kun je doen met bijvoorbeeld een tafelhoekbeschermer.
4. Ramen
Zodra je kind kan staan, kunnen ramen een gevaar zijn. De oplossing is een raambeveiliger die ervoor zorgt dat een raam niet verder dan tien centimeter open kan. Ook raamhekjes en raamsloten voorkomen dat je kind uit een raam klimt.
Aan het koken? Zorg ervoor dat je baby niet in de buurt is. Je kunt ook eventueel het fornuis beschermen met een speciaal rek. Aan het koken, maar moet je een tel bij het fornuis vandaan? Zorg er dan voor dat potten en pannen niet binnen handbereik zijn. Zet schoonmaakmiddelen achter een keukenkastje waar je kind niet bij kan, of achter een kastje met een slot.
Lees verder onder de advertentie
6. Badkamer
Laat een baby of kind nooit alleen in de badkamer. Kleine kinderen kunnen al verdrinken in relatief laag water. Leg een antislipmat in de badkamer zodat je kind of jijzelf met kind niet uitglijdt. Installeer een thermostaatkraan om te voorkomen dat het water te warm wordt en houd douchegels, shampoo’s en cosmetica buiten handbereik.
Lees verder onder de advertentie
7. Balkon
Heeft het balkon spijlen die breder zijn dan tien centimeter? Span dan een veiligheidsnet. Zorg er ook voor dat er op het balkon geen spullen liggen waar je baby op kan klauteren.
8. Tuin
Zet rondom een vijver altijd een omheining waar een baby of kind niet overheen kan, of bouw de vijver tijdelijk om tot zandbak. Zorg er ook voor dat de tuin altijd omheind is met een hek of een (dichtbegroeide) heg. Controleer de tuin regelmatig op scherpe voorwerpen. Pas op met bepaalde planten en bloemen: sommigen zijn giftig voor een kind. Je kunt ervoor kiezen om bloemen en planten geheel buiten bereik van je baby te houden.
Een baby kan zich optrekken aan een meubel en zal dat ongetwijfeld doen. Controleer daarom of een meubel goed staat en niet makkelijk omvalt. Lichte meubels kun je daarom misschien beter tijdelijk verplaatsen. Probeer alles wat makkelijk schuift buiten handbereik te houden.
10. Rondslingerende spullen
Het grootste venijn zit ‘m vaak in de spullen die je ongemerkt laat rondslingeren: een sleutelbos, lucifers, batterijen… voor baby’s is niks wat op hun pad komt veilig. Berg al die losse spullen op om te voorkomen dat je baby het in zijn of haar mond stopt.
Dan nog een paar punten:
Gebruik geen tafelkleed: een baby kan daaraan gaan trekken.
Houd breekbare spullen buiten bereik.
Draai de stelen van potten en pannen tijdens het koken altijd naar binnen zodat kleine handjes er niet bij kunnen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.