Speelgoed baby
Beeld Getty Images

Als je speelgoed kiest voor je baby kun je je laten leiden door diverse criteria, zoals kwaliteit, veiligheid, de leeftijd van het kind en pedagogische waarde. Het staat je natuurlijk vrij te kiezen wat je wilt, maar toch kun je het best een paar punten in overweging nemen.

Kinderen leren door te spelen. Speelgoed aanbieden dat past bij de leeftijd van je kind is dus vaak een goed idee. Zo kunnen ze zichzelf vermaken, leren ze zich beter focussen en worden ze misschien wel creatiever. Maar waar let je zoal op bij het uitkiezen van speelgoed?

 

Geschikt babyspeelgoed: veiligheid

Hoe kun je als ouder afgaan op de kwaliteit en de veiligheid van een speeltje? Bijvoorbeeld door erop te letten of speelgoed een heel sterke geur heeft, scherpe randen heeft of als er onderdelen los lijken te zitten. Als dit het geval is: sla dit speelgoed dan over. Maar over het algemeen wordt er al een deel voor je gedaan om te bepalen of je geschikt babyspeelgoed in handen hebt. Elk stuk speelgoed dat in ons land verkocht wordt, moet namelijk voldoen aan de zogeheten CE-norm. Die norm veronderstelt onder meer dat:

  • De basisveiligheidsvoorschriften nageleefd zijn
  • Het product geen giftige stoffen in schadelijke hoeveelheden bevat
  • Het speelgoed (af)wasbaar is
  • Stoffen of kleding niet makkelijk vuur vatten
  • Er geen risico is op elektrocutie tijdens het spel
  • Als het speelgoed voor gebruik in water bestemd is, het niet gaat roesten
  • Het speelgoed alle proeven doorstaan heeft
  • Als het om een zwemband of zwemboei gaat, erop vermeld wordt welk gewicht kan gedragen worden

 

Leeftijdsadvies

Bij speelgoed wordt onderscheid gemaakt tussen speelgoed dat geschikt is voor kinderen onder de 3 jaar en speelgoed voor oudere kinderen. Het verschil zijn vooral de kleine onderdelen. Kleine speeltjes zijn (hoe handig ook als je een dagje weggaat) geen geschikt babyspeelgoed of voor kinderen onder de 3 jaar omdat zij nog veel in hun mond stoppen. Of het speelgoed bevat juist kleine onderdelen waarin ze kunnen stikken wanneer ze erop kauwen en die vervolgens afbreken. Een spel kan ook te moeilijk zijn voor een kind van een bepaalde leeftijd en daarom niet geschikt zijn.

Article continues after the ad

 

Lees ook
Handig: dit kinderspeelgoed is ideaal voor baby's >

 

Leerzaamheid

Het meeste speelgoed is naast gewoon leuk ook nog eens goed voor de ontwikkeling van je kind. Wat een leuk en leerzaam stuk speelgoed voor je kind is, kun je het beste zelf bepalen. Kijk goed naar wat hij of zij kan en op welke voorwerpen er enthousiast gereageerd wordt. Speelgoed dat uitdaagt, maar niet frustreert, is vaak de beste keuze.

geschikt babyspeelgoed

Houten speelgoed

Veel mensen denken dat ze met houten speelgoed wel goed zitten, maar dat is niet altijd zo omdat het giftige stoffen kan bevatten. Waar zit het gevaar en waar kun je op letten als je houten speelgoed koopt? Schud, trek, wrijf en snuffel aan het speelgoed. Laten delen of kleuren los of ruikt het onaangenaam? Heeft het scherpe hoeken en kanten? Laat het dan beter liggen. En denk je met houten speelgoed automatisch duurzamer af te zijn? Dat hoeft niet per se: misschien doet je kind wel veel langer met een plastic speelgoed dan een variant.

 

Vuistregel hoeveelheid speelgoed

Als je je een weg moet banen door de blokken, ballen en poppen om bij de bank te komen, dan heb je waarschijnlijk te veel speelgoed in huis. Volgens een speelgoeddeskundige is een derde van de maandleeftijd van kinderen van 0-2 jaar meer dan voldoende. Een kind van 12 maanden heeft dus eigenlijk echt wel genoeg aan 4 speeltjes. Ook hier geldt dus: kwaliteit boven kwantiteit. Liever een paar fijne items waarvan je zeker weet dat het geschikt babyspeelgoed is. En dan heb jij ook weer wat ruimte in de woonkamer.

Lees ook:
Op ontdekkingstocht: dít is het leukste babyspeelgoed >

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >