In samenwerking met Kek Mama

Hoe kies ik geschikt speelgoed voor mijn baby?

24.03.2022 16:15
speelgoed baby

Lief bedoeld hoor, als je schoonmoeder met een unit van een loopfiets op kraambezoek komt, maar of je er het eerste jaar plezier van hebt? Dat is een tweede. Daarom: handige tips waar je op moet letten als je speelgoed voor je baby (of pasgeboren kleinzoon of babynichtje) koopt.

Als je speelgoed kiest voor je baby kun je kijken naar verschillende criteria. De veiligheid is vanzelfsprekend, maar ook belangrijk: hoe kan je jouw baby helpen om spelenderwijs de wereld te ontdekken?

Ontwikkeling

Van muziekdoosjes en rammelaars tot grijpspeeltjes, een babygym of stapelbekers: het meeste speelgoed is naast gewoon leuk ook nog eens goed voor de ontwikkeling van je kind. Wat leuk en leerzaam speelgoed voor je kind is, kun je het beste zelf bepalen. Kijk goed naar wat je baby kan en op welke voorwerpen hij enthousiast reageert.

Speelgoed dat uitdaagt, maar niet frustreert, is vaak de beste keuze. Zo kunnen baby’s van 0 tot 4 maanden lyrisch worden van felle kleuren, duidelijke lijnen en vormen. Baby’s van vier tot zes maanden zijn dol op rammelaars, pieppopjes en geluiden. Plastic ringen, ballen, auto’s en stapelbekers zijn perfect geschikt voor baby’s tussen de zes en twaalf maanden.

Maar eh, hoeveel speelgoed schaf je aan?

Als je je een weg moet banen door de blokken, ballen en poppen om bij de bank te komen, dan heb je waarschijnlijk te veel speelgoed in huis. Volgens een speelgoeddeskundige is een derde van de maandleeftijd van kinderen van 0-2 jaar meer dan voldoende. Een kind van 12 maanden heeft dus eigenlijk echt wel genoeg aan vier speeltjes.

Ook hier geldt: kwaliteit boven kwantiteit. Liever een paar fijne items waarvan je zeker weet dat het geschikt babyspeelgoed is. En over fijne items gesproken… Wij hebben het leukste babyspeelgoed voor je op een rij gezet:

 

Playgro buiktrainer

Stimuleert je baby om op de buik te liggen en om makkelijker en sneller rechtop te zitten. Bestel ‘m hier

 

VTech Baby magische knuffel

De verschillende texturen stimuleren je kind om te voelen. En de vrolijke reacties zorgen voor urenlang knuffel- en speelplezier. Bestel ‘m hier

 

Fisher-Price Leerplezier puppy’s piano

Voor Wibi’s in de dop. Je kind ontdekt hiermee echte muzieknoten, vrolijke eendengeluiden, grappige koeiengeluiden, speelse liedjes en zinnen over kleuren, getallen en vormen. Bestel ‘m hier

 

Lamaze Freddie vuurvlieg kinderstoelspeeltje

De vrolijke kleuren, patronen en rammels stimuleren de coördinatie van je baby. Bestel ‘m hier

 

VTech Baby Magisch Liedjesboek

Zes bekende kinderliedjes die de visuele en motorische ontwikkeling van je baby stimuleren. Bestel ‘m hier

 

VTech Baby Walker

Is je baby klaar voor de eerste stapjes? Dan is deze babywalker een must. Hij ondersteunt je kind niet alleen, er zitten ook nog allerlei leuke knopjes met licht en geluid op. Bestel ‘m hier

 

Veiligheid

Op het eerste gezicht is het misschien lastig om te zien of speelgoed veilig is. Maar heeft het een sterke geur? Zitten er scherpe randen aan of lijken er (kleine) onderdelen los te zitten? Dan kun je dit speelgoed beter overslaan. Gelukkig wordt er al een deel voor je gedaan om te bepalen of je geschikt babyspeelgoed in handen hebt. Zo staat er op de verpakking de aanbevolen leeftijd en moet elk stuk speelgoed dat in ons land verkocht wordt, voldoen aan de zogeheten CE-norm.