Lief bedoeld hoor, als je schoonmoeder met een unit van een loopfiets op kraambezoek komt, maar of je er het eerste jaar plezier van hebt? Dat is een tweede. Daarom: handige tips waar je op moet letten als je speelgoed voor je baby (of pasgeboren kleinzoon of babynichtje) koopt.
Lees verder onder de advertentie
Als je speelgoed kiest voor je baby kun je kijken naar verschillende criteria. De veiligheid is vanzelfsprekend, maar ook belangrijk: hoe kan je jouw baby helpen om spelenderwijs de wereld te ontdekken?
Ontwikkeling
Van muziekdoosjes en rammelaars tot grijpspeeltjes, een babygym of stapelbekers: het meeste speelgoed is naast gewoon leuk ook nog eens goed voor de ontwikkeling van je kind. Wat leuk en leerzaam speelgoed voor je kind is, kun je het beste zelf bepalen. Kijk goed naar wat je baby kan en op welke voorwerpen hij enthousiast reageert.
Speelgoed dat uitdaagt, maar niet frustreert, is vaak de beste keuze. Zo kunnen baby’s van 0 tot 4 maanden lyrisch worden van felle kleuren, duidelijke lijnen en vormen. Baby’s van vier tot zes maanden zijn dol op rammelaars, pieppopjes en geluiden. Plastic ringen, ballen, auto’s en stapelbekers zijn perfect geschikt voor baby’s tussen de zes en twaalf maanden.
Lees verder onder de advertentie
Maar eh, hoeveel speelgoed schaf je aan?
Als je je een weg moet banen door de blokken, ballen en poppen om bij de bank te komen, dan heb je waarschijnlijk te veel speelgoed in huis. Volgens een speelgoeddeskundige is een derde van de maandleeftijd van kinderen van 0-2 jaar meer dan voldoende. Een kind van 12 maanden heeft dus eigenlijk echt wel genoeg aan vier speeltjes.
Ook hier geldt: kwaliteit boven kwantiteit. Liever een paar fijne items waarvan je zeker weet dat het geschikt babyspeelgoed is. En over fijne items gesproken… Wij hebben het leukste babyspeelgoed voor je op een rij gezet:
Lees verder onder de advertentie
Playgro buiktrainer
Stimuleert je baby om op de buik te liggen en om makkelijker en sneller rechtop te zitten. Bestel ‘m hier
Lees verder onder de advertentie
VTech Baby magische knuffel
De verschillende texturen stimuleren je kind om te voelen. En de vrolijke reacties zorgen voor urenlang knuffel- en speelplezier. Bestel ‘m hier
Lees verder onder de advertentie
Fisher-Price Leerplezier puppy’s piano
Voor Wibi’s in de dop. Je kind ontdekt hiermee echte muzieknoten, vrolijke eendengeluiden, grappige koeiengeluiden, speelse liedjes en zinnen over kleuren, getallen en vormen. Bestel ‘m hier
Lees verder onder de advertentie
Lamaze Freddie vuurvlieg kinderstoelspeeltje
De vrolijke kleuren, patronen en rammels stimuleren de coördinatie van je baby. Bestel ‘m hier
Lees verder onder de advertentie
VTech Baby Magisch Liedjesboek
Zes bekende kinderliedjes die de visuele en motorische ontwikkeling van je baby stimuleren. Bestel ‘m hier
Lees verder onder de advertentie
VTech Baby Walker
Is je baby klaar voor de eerste stapjes? Dan is deze babywalker een must. Hij ondersteunt je kind niet alleen, er zitten ook nog allerlei leuke knopjes met licht en geluid op. Bestel ‘m hier
Lees verder onder de advertentie
Veiligheid
Op het eerste gezicht is het misschien lastig om te zien of speelgoed veilig is. Maar heeft het een sterke geur? Zitten er scherpe randen aan of lijken er (kleine) onderdelen los te zitten? Dan kun je dit speelgoed beter overslaan. Gelukkig wordt er al een deel voor je gedaan om te bepalen of je geschikt babyspeelgoed in handen hebt. Zo staat er op de verpakking de aanbevolen leeftijd en moet elk stuk speelgoed dat in ons land verkocht wordt, voldoen aan de zogeheten CE-norm.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.