cyberpesten
Beeld: Unsplash

Afkraken, buitensluiten, uitschelden: gebeurde dit vroeger onder kinderen vooral op het schoolplein, tegenwoordig wordt er ook online volop gepest. Dit doe je tegen cyberpesten.

Wat is cyberpesten precies?

Cyberpesten, ook wel digitaal pesten genoemd, is een vorm van pesten die online plaatsvindt, bijvoorbeeld in apps of op social media. Er worden bijvoorbeeld dreigmails gestuurd, accounts gehackt, beeldmateriaal zoals foto’s en filmpjes van mishandelingen worden verspreid, iemand wordt buitengesloten in een WhatsApp-groep, of belachelijk gemaakt en uitgescholden op Facebook. Cyberpesten gebeurt vaak anoniem – de dader kan zich verschuilen achter een fake account – wat het aanpakken lastiger maakt. Ook houdt deze vorm van pesten niet op na schooltijd, het gaat continu door online. Volgens cijfers van het CBS wordt 1 op de 10 kinderen gepest. Kinderen die offline gepest worden, zijn ook vaak online het slachtoffer hiervan.

 

Lees ook
KIND: 'Mijn zoon is een pestkop' >

 

Hoe herken je het?

Niet elk kind durft het aan z’n ouders te vertellen als hij online gepest wordt. Schaamte speelt hierin vaak een grote rol. Wees alert op veranderend gedrag: je kind is stiller, meer teruggetrokken, heeft ineens vaak buik- of hoofdpijn en is angstig of chagrijnig na op de telefoon, iPad of de laptop te hebben gezeten. Het kan zijn dat je kind ineens extreem veel bezig is met online activiteiten, of juist helemaal niet meer. Het plotseling verwijderen van apps van social media-accounts kan ook een teken aan de wand zijn.

 

Wat doe je ertegen?

Praat er met je kind over: weet hij wat cyperpesten is? Ziet hij dat weleens bij andere kinderen, of heeft hij het zelf weleens meegemaakt? Zorg ervoor dat het een bespreekbaar onderwerp thuis is. Help daarnaast je kind om veilig met internet om te gaan. Maak afspraken over hoe lang hij online mag zijn en welke taal gepast is bij het chatten met anderen (niet schelden of roddelen, bijvoorbeeld). En hamer op het belang van goede, sterke en unieke paswoorden voor hun accounts, en dat ze dit wachtwoord nooit met iemand anders mogen delen -  nee, ook niet hun BFF. Leer je kind goed na te denken over wat hij zelf online zet: is het iets wat ‘tegen’ hem gebruikt kan worden of waar hij later spijt van kan krijgen? Dan simpelweg niet plaatsen.

 

Meer hulp en info? Kijk op Stoppesten.nu.Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

opvoeden-zonder-stress-tips

Eén op de vier moeders vindt dat ze te weinig tijd heeft voor zichzelf, blijkt uit de grote Kek Mama-jubileumenquête. Met als gevolg: een onnodige bonk stress.

Wat je hieraan kunt doen? Begin bij het lezen van deze (ontspannings)tips én tips hoe je stressvolle situaties met je kind aanpakt - kun jij die peuterdriftbuien voortaan veel makkelijker handelen.

 

1. De deur uit

Klinkt cliché, maar wat is het heerlijk om af en toe de deur achter je dicht te trekken en tijd voor jezelf te nemen. In de sauna, bijvoorbeeld. Of in een koffietent, maar dan wel echt zonder kinderen en met een goed boek.

 

2. Ontspannen kan ook als de kinderen thuis zijn

Van de was vouwen met een koptelefoon op je hoofd tot online shoppen terwijl je zegt dat je een deadline hebt: hier vind je negen manieren om te ontspannen terwijl de kinderen thuis zijn. Met een beetje creativiteit kan dat namelijk prima. En zodra ze in bed liggen, zetten jullie gewoon een goede film op.

 

3. Rustig blijven tijdens de ochtendspits

Niet zo gek dat je je als moeder in het zweet moet werken om op tijd de deur uit te gaan, maar met deze tips begint je dag veel rustiger.

 

Lees ook
9x zo maak je als single moeder tijd voor jezelf op vakantie >

 

4. Mediteren in plaats van straffen

Watte? Ja, je leest het goed. Onderzoekers zijn lyrisch, maar of de aanpak voor ieder kind succesvol is, durven wij niet te zeggen. Mocht je het willen proberen, dan hebben wij enkele meditatie-oefeningen voor je op een rij gezet.

 

5. Zo ben je peuterdriftbuien de baas

Je zou ze natuurlijk het liefst achter het behang plakken als je kinderen gillend over de supermarktvloer rollen, maar dat hoeft helemaal niet: pedagoog Mincheno Maduro heeft veel betere adviezen voor je.

 

6. Oefeningen om te ontstressen

En als bovenstaande niet helpt: optimalisatiecoach Robert Bridgeman laat met een paar simpele oefeningen zien hoe je in twee minuten kunt ontstressen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
retro-dingen-die-onze-kinderen-nooit-zullen-begrijpen

Van fotorolletjes en walkmans tot opslaan op een floppy: schuif deze retro items onder de neus van je kinderen en ze weten niet wat ze meemaken.

1. Dit geluid. En niet meer kunnen bellen zodra iemand aan het internetten is.

 

2. Maar je kon wel de voor én achterkant gebruiken...

 

 

3. Paste maar liefst vier Word-bestanden op.

 

4. Geen Google Maps?

 

5. Dan baalde je...

 

Lees ook
5x ouderwets leuke buitenspeeltips >

 

6. Niet te hard rennen, want dan hapert-ie.

 

7. Spotify, maar dan anders.

 

8. Waarom hangt er een draad aan die controllers?

 

9. Leg dit maar eens uit aan je kind

 

10. Of dit...

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >