cyberpesten
Beeld: Unsplash

Afkraken, buitensluiten, uitschelden: gebeurde dit vroeger onder kinderen vooral op het schoolplein, tegenwoordig wordt er ook online volop gepest. Dit doe je tegen cyberpesten.

Wat is cyberpesten precies?

Cyberpesten, ook wel digitaal pesten genoemd, is een vorm van pesten die online plaatsvindt, bijvoorbeeld in apps of op social media. Er worden bijvoorbeeld dreigmails gestuurd, accounts gehackt, beeldmateriaal zoals foto’s en filmpjes van mishandelingen worden verspreid, iemand wordt buitengesloten in een WhatsApp-groep, of belachelijk gemaakt en uitgescholden op Facebook. Cyberpesten gebeurt vaak anoniem – de dader kan zich verschuilen achter een fake account – wat het aanpakken lastiger maakt. Ook houdt deze vorm van pesten niet op na schooltijd, het gaat continu door online. Volgens cijfers van het CBS wordt 1 op de 10 kinderen gepest. Kinderen die offline gepest worden, zijn ook vaak online het slachtoffer hiervan.

Article continues after the ad

 

Lees ook
KIND: 'Mijn zoon is een pestkop' >

 

Hoe herken je het?

Niet elk kind durft het aan z’n ouders te vertellen als hij online gepest wordt. Schaamte speelt hierin vaak een grote rol. Wees alert op veranderend gedrag: je kind is stiller, meer teruggetrokken, heeft ineens vaak buik- of hoofdpijn en is angstig of chagrijnig na op de telefoon, iPad of de laptop te hebben gezeten. Het kan zijn dat je kind ineens extreem veel bezig is met online activiteiten, of juist helemaal niet meer. Het plotseling verwijderen van apps van social media-accounts kan ook een teken aan de wand zijn.

 

Wat doe je ertegen?

Praat er met je kind over: weet hij wat cyperpesten is? Ziet hij dat weleens bij andere kinderen, of heeft hij het zelf weleens meegemaakt? Zorg ervoor dat het een bespreekbaar onderwerp thuis is. Help daarnaast je kind om veilig met internet om te gaan. Maak afspraken over hoe lang hij online mag zijn en welke taal gepast is bij het chatten met anderen (niet schelden of roddelen, bijvoorbeeld). En hamer op het belang van goede, sterke en unieke paswoorden voor hun accounts, en dat ze dit wachtwoord nooit met iemand anders mogen delen -  nee, ook niet hun BFF. Leer je kind goed na te denken over wat hij zelf online zet: is het iets wat ‘tegen’ hem gebruikt kan worden of waar hij later spijt van kan krijgen? Dan simpelweg niet plaatsen.

 

Meer hulp en info? Kijk op Stoppesten.nu.Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >