cyberpesten
Beeld: Unsplash

Afkraken, buitensluiten, uitschelden: gebeurde dit vroeger onder kinderen vooral op het schoolplein, tegenwoordig wordt er ook online volop gepest. Dit doe je tegen cyberpesten.

Wat is cyberpesten precies?

Cyberpesten, ook wel digitaal pesten genoemd, is een vorm van pesten die online plaatsvindt, bijvoorbeeld in apps of op social media. Er worden bijvoorbeeld dreigmails gestuurd, accounts gehackt, beeldmateriaal zoals foto’s en filmpjes van mishandelingen worden verspreid, iemand wordt buitengesloten in een WhatsApp-groep, of belachelijk gemaakt en uitgescholden op Facebook. Cyberpesten gebeurt vaak anoniem – de dader kan zich verschuilen achter een fake account – wat het aanpakken lastiger maakt. Ook houdt deze vorm van pesten niet op na schooltijd, het gaat continu door online. Volgens cijfers van het CBS wordt 1 op de 10 kinderen gepest. Kinderen die offline gepest worden, zijn ook vaak online het slachtoffer hiervan.

More content below the advertising

 

Lees ook
KIND: 'Mijn zoon is een pestkop' >

 

Hoe herken je het?

Niet elk kind durft het aan z’n ouders te vertellen als hij online gepest wordt. Schaamte speelt hierin vaak een grote rol. Wees alert op veranderend gedrag: je kind is stiller, meer teruggetrokken, heeft ineens vaak buik- of hoofdpijn en is angstig of chagrijnig na op de telefoon, iPad of de laptop te hebben gezeten. Het kan zijn dat je kind ineens extreem veel bezig is met online activiteiten, of juist helemaal niet meer. Het plotseling verwijderen van apps van social media-accounts kan ook een teken aan de wand zijn.

 

Wat doe je ertegen?

Praat er met je kind over: weet hij wat cyperpesten is? Ziet hij dat weleens bij andere kinderen, of heeft hij het zelf weleens meegemaakt? Zorg ervoor dat het een bespreekbaar onderwerp thuis is. Help daarnaast je kind om veilig met internet om te gaan. Maak afspraken over hoe lang hij online mag zijn en welke taal gepast is bij het chatten met anderen (niet schelden of roddelen, bijvoorbeeld). En hamer op het belang van goede, sterke en unieke paswoorden voor hun accounts, en dat ze dit wachtwoord nooit met iemand anders mogen delen -  nee, ook niet hun BFF. Leer je kind goed na te denken over wat hij zelf online zet: is het iets wat ‘tegen’ hem gebruikt kan worden of waar hij later spijt van kan krijgen? Dan simpelweg niet plaatsen.

 

Meer hulp en info? Kijk op Stoppesten.nu.Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
goudeerlijke-uitspraken-van-kinderen

Eerlijkheid duurt het langst, maar soms kunnen kinderen maar beter níet zeggen wat ze denken. Of wel. En dan mogen wij daar weer kostelijk om lachen.

Dus...

More content below the advertising

 

Was alles in het leven maar zo makkelijk.

 

Wie wil dat nou niet?

 

En. Bedankt.

 

Lees ook
10x waarom deze kinderen nog slimmer zijn dan Einstein >

 

Stiekem wel een applausje waard.

 

Ok. Weten we dat ook weer.

 

En jij maar denken dat je een grapje maakt.

 

Die heeft wat uit te leggen. Of?

 

Ach, wat boeit het ook ;-)

 

Nu al een uitgesproken gevoel voor mode.

Bron: boredpanda

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >