Kamermeerderheid: ‘Kinderdagverblijf moet niet-gevaccineerde kinderen kunnen weigeren’

23.08.2018 13:38
verplicht vaccineren onderzoek Beeld: Pixabay

‘Kinderdagverblijf moet niet-gevaccineerde kinderen kunnen weigeren’, dat zegt het voorstel van D66 dat een meerderheid krijgt in de Tweede Kamer.

Als het aan D66-kamerlid Rens Raemakers ligt, moeten kinderdagverblijven niet-gevaccineerde kinderen voortaan kunnen weigeren. Zo kunnen ouders die hun kinderen wel willen inenten, hun baby’s en peuters volgens hem met een gerust naar de opvang brengen. Ook hoopt hij met dit wetsvoorstel dat twijfelende ouders hun kind alsnog laten inenten. Een meerderheid van de Kamer (VVD, D66, CDA, SP en PvdA) is voor het voorstel. Raemakers verwacht de wet na de zomervakantie in te dienen. Wanneer er daadwerkelijk regelgeving is, kan hij nog niet zeggen.
 

Daling

Kinderen die 14 maanden oud zijn, krijgen een vaccin tegen mazelen, de bof en rode hond. De inenting biedt betere bescherming tegen deze kinderziektes. Onlangs beek dat het aantal inentingen onder kinderen in Nederland – en de rest van Europa – daalt. Mede daardoor is een uitbraak van mazelen ontstaan. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) was vorig jaar 90,2 procent van de tweejarigen gevaccineerde tegen ziekten als mazelen en kinkhoest. In 2016 was dat nog 91,2 procent.

 

Lees ook:
‘Steeds minder ouders laten kind vaccineren, hierdoor worden meer kinderen ziek’ >

 

Vaccinatieplicht

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff heeft daarnaast aangegeven een onderzoek in te stellen naar een vaccinatieplicht. Hij wil dat ouders eerst nadrukkelijker worden voorgelicht over de risico’s van hun besluit. Helpt dat niet, dan moeten ouders mogelijk verplicht worden om hun kind te laten inenten.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >