De juf
Beeld: Getty

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: leerling Amjed droomt ervan om naar het vwo in de buurt te gaan. En juf Linda doet er alles aan om dat voor elkaar te krijgen.

Donderdagmiddag, vier uur. Ik wacht op een feestelijk telefoontje van het lyceum uit onze buurt. Een telefoontje waarin ik te horen krijg dat mijn faalangstige, hoogbegaafde leerling Amjed definitief is toegelaten. Als beloning voor jaren inzet. Van hem. Van zijn ouders. En vooruit, ook een beetje van mij. Ik heb Amjed sinds groep zes onder mijn hoede, ik heb zijn gevecht meegemaakt, en daarom verheug ik me op de hoofdprijs.  Bij Amjed thuis staat de taart al klaar.

 

Krullen van vader, intelligentie van moeder

Amjed is een schattig joch met zwarte krullen en donkere ogen – geërfd van zijn Irakese vader, eigenaar van een garage bedrijf. Van zijn Hollandse moeder heeft hij zijn hoogbegaafdheid, een IQ van boven de 130. Daaraan heeft hij faalangst ontleend. Iets wat vaak voorkomt bij hoogbegaafden. Ze stellen zulke hoge eisen aan zichzelf, dat ze onderpresteren als ze niet genoeg worden uitgedaagd. Omdat ze  anders denken dan hun leeftijd genoten, worden ze vaak gepest. Zonder begeleiding kunnen ze wegzinken in depressie en apathie.

 

Naar het vwo in de buurt

Dat was met Amjed  het geval toen ik hem in groep zes kreeg. Een angstig vogeltje zonder vriendjes. Zijn toetsen wemelden van de fouten, maar als ik een redactiesom dicteerde, gaf hij het juiste antwoord voor ik klaar was. Intussen had hij een droom: naar het vwo in onze buurt. Ik trommelde een begeleidingsteam op. Twee jaar lang werkte hij aan zijn faalangst en uiteindelijk lukte het hem de vereiste toetsen te maken. Enige hobbels had ik verwacht. De bewuste school is populair en lycea zitten niet te wachten op kinderen die begeleiding nodig hebben. Dat bedreigt het slagingspercentage.

 

Amjed kon niet wachten

Ze worden door de overheid echter verplicht alle leerlingen te verwelkomen die aan de voorwaarden voldoen. Ik was pas gerustgesteld toen de studiecoördinator van het lyceum Amjed voorspiegelde hoe leuk hij het zou gaan krijgen op het vwo. Ik zag Amjed opbloeien. Hij kon niet wachten tot hij naar het beloofde land mocht. Op een dag meldde het lyceum dat er administratieve fouten waren gemaakt. Amjed kon niet worden toegelaten tot de klas voor hoogbegaafden. Hij zou nu in de reguliere klas komen, met wat extra begeleiding. Nu zit ik dus te wachten op de definitieve toezegging. Niet meer dan een formaliteit.

 

Mevrouw van het lyceum aan de lijn

Tring! Een mevrouw van het lyceum aan de lijn. “Dit is heel bitter”, zegt ze. “Amjed kan helaas niet toegelaten worden.” Ze komt met een smoes die mijn oren doen klapperen. Weer iets over administratie. Ik concludeer hardop dat deze school Amjed nooit heeft gewild. Dat ze een weg hebben gezocht om de regels te omzeilen. En hoe onbeschoft ik dit vind. Daarna bel ik Amjeds moeder die in tranen uitbarst. Het liefst zou ik hier de naam van het lyceum in kwestie noemen. Maar als ze gaan procederen zullen ze vast geen administratieve fouten maken. Een week later vertelt Amjed trots aan de klas dat hij niet eens meer naar die school wil na alles wat er is gebeurd. En overhandigt hij mij een prachtige bos bloemen. 

 

Dit artikel staat in Kek Mama 06-2017

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >