Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze keer: jongste kind gaat naar de middelbare school.

De jongste van mijn drie kinderen gaat binnenkort naar de middelbare school. Daar zie ik erg tegenop. De oudste twee wilden vanaf de eerste dag niet meer dat ik binnen een kilometer afstand op school kwam. Er zijn tijden geweest dat ik snakte naar dit moment. Maar nu word ik somber bij het idee. Ik ben een thuismoeder, misschien speelt dat mee.

Natuurlijk speelt dat mee. Kinderen fungeren als het ware als kleine werkgevertjes. Bij gebrek aan andere werkgevers zou u kunnen denken dat uw pensioen is aangebroken. Maar u bent even belangrijk voor uw kinderen als op de lagere school. Misschien nog wel belangrijker. De middelbare school is een verwarrende periode voor hen, met al die gierende hormonen; daarom hebben ze een stabiel thuisfront nodig. U bent alleen fysiek minder in touw. Luiers, kleren uitzoeken, naar school brengen, dat is voorbij. (Onderbroken nachten krijgt u wel weer genoeg, daarover geen zorgen. Er komt een nacht dat ze niet thuiskomen, of dronken, of in een politieauto.)

 

Voorbereiding op moment dat ze uit huis gaan

Intussen hebben kinderen liever een moeder die zichzelf amuseert dan eentje die smachtend wacht tot ze thuiskomen om haar leven te vullen. Terwijl zij voorzichtig hun vleugels uitslaan, doet u het ook. Verken nieuwe horizonnen. Dat zorgtalent van u, dat kunt u uitbouwen, het wemelt van de medemensen die er behoefte aan hebben en daar zitten heel interessante tussen. Zo wordt u minder afhankelijk van uw kinderen voor uw gevoel van zingeving. Het is een voorbereiding op de grote finale: het moment dat ze uit huis gaan. Ook dat is overkomelijk weten de tantes, die al tegen dit moment opzagen toen hun spruitjes nog in de wieg lagen. Tot hun verbazing genieten zij inmiddels uitbundig van de vrijheid (hoewel, we hebben wel meteen een hond genomen. Tante Do de fiere, enigszins hysterische teckels Kees en Piet en tante Els de onovertroffen, enigszins neurotische Willem).

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.

 

Dit artikel staat in Kek Mama 05-2017

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >