Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze keer: jongste kind gaat naar de middelbare school.
Lees verder onder de advertentie
De jongste van mijn drie kinderen gaat binnenkort naar de middelbare school. Daar zie ik erg tegenop. De oudste twee wilden vanaf de eerste dag niet meer dat ik binnen een kilometer afstand op school kwam. Er zijn tijden geweest dat ik snakte naar dit moment. Maar nu word ik somber bij het idee. Ik ben een thuismoeder, misschien speelt dat mee.
Lees verder onder de advertentie
Natuurlijk speelt dat mee. Kinderen fungeren als het ware als kleine werkgevertjes. Bij gebrek aan andere werkgevers zou u kunnen denken dat uw pensioen is aangebroken. Maar u bent even belangrijk voor uw kinderen als op de lagere school. Misschien nog wel belangrijker. De middelbare school is een verwarrende periode voor hen, met al die gierende hormonen; daarom hebben ze een stabiel thuisfront nodig. U bent alleen fysiek minder in touw. Luiers, kleren uitzoeken, naar school brengen, dat is voorbij. (Onderbroken nachten krijgt u wel weer genoeg, daarover geen zorgen. Er komt een nacht dat ze niet thuiskomen, of dronken, of in een politieauto.)
Voorbereiding op moment dat ze uit huis gaan
Intussen hebben kinderen liever een moeder die zichzelf amuseert dan eentje die smachtend wacht tot ze thuiskomen om haar leven te vullen. Terwijl zij voorzichtig hun vleugels uitslaan, doet u het ook. Verken nieuwe horizonnen. Dat zorgtalent van u, dat kunt u uitbouwen, het wemelt van de medemensen die er behoefte aan hebben en daar zitten heel interessante tussen. Zo wordt u minder afhankelijk van uw kinderen voor uw gevoel van zingeving. Het is een voorbereiding op de grote finale: het moment dat ze uit huis gaan. Ook dat is overkomelijk weten de tantes, die al tegen dit moment opzagen toen hun spruitjes nog in de wieg lagen. Tot hun verbazing genieten zij inmiddels uitbundig van de vrijheid (hoewel, we hebben wel meteen een hond genomen. Tante Do de fiere, enigszins hysterische teckels Kees en Piet en tante Els de onovertroffen, enigszins neurotische Willem).
Lees verder onder de advertentie
Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.