Voorlopig genieten we nog lekker van deze zonovergoten zomervakantie, maar stilletjes aan komt het nieuwe schooljaar ook dichterbij. Hier moet je rekening mee houden.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer begint het nieuwe schooljaar?
Wanneer je kids weer aan de slag moeten, hangt af van de regio waarin jullie wonen. In regio Noord moeten schoolkinderen 3 september weer voor het eerst aan de bak. Kinderen in regio Midden worden 27 augustus in de schoolbanken verwacht en in regio Zuid moeten leerlingen op 20 augustus op het schoolplein staan.
Lees verder onder de advertentie
Wat heeft je kind nodig?
Welke schoolspullen je kind allemaal nodig heeft, hangt vaak van de klas en leeftijd af. De meeste scholen zorgen voor alle basisbenodigdheden, zoals schriftjes. Toch worden ouders soms gevraagd om zelf spullen te kopen. Over het algemeen hebben kinderen een etui nodig, net als een fijne schrijfpen, potloden en stiften. Een lijmstift is ook handig, net als een liniaal.
Controleer voor het nieuwe schooljaar begint ook even of de gymspullen nog compleet en heel zijn. En passen ze nog? Sommige kinderen hebben ineens een groeispurt tijdens de vakantie. Check ook of de lunchtrommel en drinkbeker nog een ronde meekunnen.
Nieuwe school?
Zijn jullie verhuisd of begint je kind om een andere reden dit schooljaar op een nieuwe school? Dan is het handig als je kind eerder al kennis heeft gemaakt met zijn toekomstige klasgenootjes en docent tijdens een wen-dag. Om de zenuwen te verminderen is het ook slim om in de vakantie een paar keer langs de nieuwe school te lopen of te fietsen. Zo raakt je kind al vertrouwd met de route en het gebouw.
Lees verder onder de advertentie
Terug in het schoolritme
Aan al het goede komt een eind, dus ook aan de schoolvakantie. Maar voor kinderen – die toch een ander tijdsbesef hebben dan volwassenen – kan het best verwarrend zijn om ‘ineens’ weer in het gareel te moeten lopen. Om je kinderen weer in het schoolritme te krijgen, is het handig om in de week voordat school begint, beetje bij beetje weer de originele bedtijden te gaan hanteren. Oftewel: steeds ietsje vroeger naar bed. Dat maakt de overgang minder abrupt. Hang een duidelijk en overzichtelijk schema of weekplanner op in huis waarop activiteiten en vaste afspraken staan, zodat je kinderen weten wat er van ze verwacht wordt: op maandag naar de BSO, op dinsdag na school paardrijden, enzovoorts.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…