Dit moet je weten voor het nieuwe schooljaar begint

06.08.2018 16:36
weten nieuwe schooljaar Beeld: Unsplash

Voorlopig genieten we nog lekker van deze zonovergoten zomervakantie, maar stilletjes aan komt het nieuwe schooljaar ook dichterbij. Hier moet je rekening mee houden.

Wanneer begint het nieuwe schooljaar?

Wanneer je kids weer aan de slag moeten, hangt af van de regio waarin jullie wonen. In regio Noord moeten schoolkinderen 3 september weer voor het eerst aan de bak. Kinderen in regio Midden worden 27 augustus in de schoolbanken verwacht en in regio Zuid moeten leerlingen op 20 augustus op het schoolplein staan.

 

Wat heeft je kind nodig?

Welke schoolspullen je kind allemaal nodig heeft, hangt vaak van de klas en leeftijd af. De meeste scholen zorgen voor alle basisbenodigdheden, zoals schriftjes. Toch worden ouders soms gevraagd om zelf spullen te kopen. Over het algemeen hebben kinderen een etui nodig, net als een fijne schrijfpen, potloden en stiften. Een lijmstift is ook handig, net als een liniaal.

 

Lees ook
Je kind wil niet naar school, en nu? >

 

Even checken

Controleer voor het nieuwe schooljaar begint ook even of de gymspullen nog compleet en heel zijn. En passen ze nog? Sommige kinderen hebben ineens een groeispurt tijdens de vakantie. Check ook of de lunchtrommel en drinkbeker nog een ronde meekunnen.

 

Nieuwe school?

Zijn jullie verhuisd of begint je kind om een andere reden dit schooljaar op een nieuwe school? Dan is het handig als je kind eerder al kennis heeft gemaakt met zijn toekomstige klasgenootjes en docent tijdens een wen-dag. Om de zenuwen te verminderen is het ook slim om in de vakantie een paar keer langs de nieuwe school te lopen of te fietsen. Zo raakt je kind al vertrouwd met de route en het gebouw.

 

Terug in het schoolritme

Aan al het goede komt een eind, dus ook aan de schoolvakantie. Maar voor kinderen – die toch een ander tijdsbesef hebben dan volwassenen – kan het best verwarrend zijn om ‘ineens’ weer in het gareel te moeten lopen. Om je kinderen weer in het schoolritme te krijgen, is het handig om in de week voordat school begint, beetje bij beetje weer de originele bedtijden te gaan hanteren. Oftewel: steeds ietsje vroeger naar bed. Dat maakt de overgang minder abrupt. Hang een duidelijk en overzichtelijk schema of weekplanner op in huis waarop activiteiten en vaste afspraken staan, zodat je kinderen weten wat er van ze verwacht wordt: op maandag naar de BSO, op dinsdag na school paardrijden, enzovoorts.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >