verzekering kind
Beeld: Unsplash

Is je kind verzekerd als je op vakantie gaat? En wat als hij een bal door de ruit trapt bij de buurman? We zetten de belangrijkste verzekeringen voor kinderen voor je op een rij.
 

Zorgverzekering

Net zoals volwassenen, is het voor kinderen verplicht om een zorgverzekering te hebben. Je moet je kind binnen vier maanden na de geboorte inschrijven bij een zorgverzekeraar. Het handigst is om voor de verzekeraar van één van de ouders te kiezen die de meest uitgebreide dekking biedt. Tot je kind 18 jaar is, betaal je geen premie voor de basis- of aanvullende verzekering. Wel gelden er voor kinderen andere regels: de dekking voor fysiotherapie is ruimer en er geldt een basisdekking voor veel algemene tandartskosten, zoals controles, mondhygiëne en vullingen. Het is slim om alvast rekening te houden met tandartskosten in de toekomst: krijgt je kind misschien een beugel? Kosten voor orthodontie worden namelijk niet vergoed in de basisverzekering. Hiervoor kun je je kind apart verzekeren.

 

Lees ook:
Van zorgverzekering tot benzine: dit wordt duurder in 2018 >


 

Aansprakelijkheidsverzekering

In z’n enthousiasme stoot je kind de vaas bij de buren om. Of hij trapt een bal door de ruit bij één van z’n vriendjes. Hoewel het niet verplicht is, is het verstandig hiervoor een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Die vaas kun je misschien zelf nog wel betalen, maar letselschade als gevolg van het gedrag van je kind, kan in de tonnen lopen. Vaak ben je voor een lage premie per maand voor een zeer hoog bedrag verzekerd. Heb je al een aansprakelijkheidsverzekering, dan kun je je kind laten bijschrijven. Wees slim en doe dit al meteen na de geboorte en kies dan voor gezinsdekking. Alle inwonende gezinsleden – zelfs de kat en de hond – zijn dan verzekerd voor door hen veroorzaakte ongelukken.

Als ouder ben je aansprakelijk tot je kind 14 jaar is. Daarna valt je kind nog wel onder jouw polis, maar worden opzettelijke schades minder snel vergoed.

Gaat jouw bril thuis kapot omdat je kind erop gaat zitten? Of gooit hij per ongeluk je smartphone kapot op de grond? Dan moet je helaas zelf de portemonnee trekken: de verzekering keert niet uit als het om eigen bezit gaat.
Heb je een auto, dan is het verstandig om een schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten. De schade van jou als bestuurder en alle inzittenden als gevolg van een ongeval worden dan gedekt. Wel zo’n fijne gedachte als je kind in het autostoeltje zit.

 

Inboedelverzekering

Als je schade in huis hebt door bijvoorbeeld brand of inbraak, dekt je inboedelverzekering dat. De waarde van je inboedel gaat natuurlijk omhoog als er na de geboorte een kinderbedje, commode en kinderwagen in huis staan. En wat dacht je van het nieuwe fototoestel om je kind mee vast te leggen? Geef het daarom door aan je verzekeraar als de waarde van je inboedel flink is gestegen, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan zodra je een kind hebt.

 

Reisverzekering

Tot 5 jaar oud is je kind gratis meeverzekerd bij je reisverzekering. Geef wel bij je verzekeraar aan dat je je kind wilt verzekeren: doe je dat niet, dan worden de kosten niet gedekt als hij onderweg ziek wordt of zijn arm breekt. Heb je zelf een doorlopende reisverzekering? Meestal is je kind dan automatisch meeverzekerd, maar check de voorwaarden goed. Als je kind zelfstandig op vakantie gaat, bijvoorbeeld op een zomerkamp, kun je een aparte reisverzekering voor hem afsluiten.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Zo fijn als je kind lekker in z'n vel zit op school. Heeft jouw kind een juf of meester die je graag extra in het zonnetje wilt zetten? Doe dan vooral mee met deze winactie in samenwerking met Fleurop.

Ook bij Kek Mama weten we hoe belangrijk juffen of meesters zijn. Kek Mama's Marieke is daarom klassenmoeder: ‘Mijn zoon Jelte heeft twee topjuffen die samen les geven in groep 5: de kinderen gaan altijd met heel veel plezier naar school en zitten lekker in hun vel. Dat is al genoeg reden om ze in het zonnetje te zetten. Er zijn drie momenten in het jaar waarop ik ze wil bedanken: op de dag van de leerkracht, op hun verjaardagen en natuurlijk tijdens het Grote Bedankmoment op de laatste schooldag. De weken voor deze dag zijn altijd hectisch, en ik bedenk altijd te laat dat ik als klassenmoeder iets moet organiseren om de juffen te bedanken. Een mooie bos bloemen biedt dan uitkomst, want een groot succes en snel geregeld. Ik laat de kinderen allemaal een labeltje met een bedankje schrijven en deze bevestig ik aan de bloemen. Niet alleen heel persoonlijk, maar het staat ook feestelijk. En dat dus maal twee.’

 

Mooie traditie

Op sommige scholen herhalen klassenouders hun successen. Hoofdredacteur Sara van Gorp: ‘Aan het eind van het jaar neemt elk kind altijd één bloem mee. Daar wordt een geweldig boeket van gemaakt door de klassenouders, mooie traditie. En terecht, want zonder juffen en meesters zijn we nergens.’ Ook bij de school van Kek Mama's Jorinde houden ze van tradities: ‘Ze hebben mijn kind dit jaar echt gezíen, waardoor hij meer bloeit dan ooit tevoren. Een bedankje is dus wel op z'n plek. Vlak voor de zomervakantie zamelt onze klassenmoeder geld in bij alle ouders, voor één mooi cadeau voor de juf of meester. Theaterkaartjes bijvoorbeeld, of iets leuks voor op reis. Leuker dan 27 flesjes badschuim, denken wij.’

Beeldredacteur en stylist Maureen maakt echt werk van het afscheid van de meesters en juffen. ‘We zijn onlangs verhuisd van het westen naar het oosten van het land. Een spannende periode voor mijn dochter, maar mede dankzij het warme welkom van haar juffen voelt ze zich helemaal thuis in onze nieuwe woonplaats. Ik laat mijn dochter daarom op de zijkanten van een dik memoblok iets schrijven en tekenen. Grappige pen erbij en strik eromheen. Zo hebben haar juffen alvast een vers notitieblok voor het begin van het nieuwe schooljaar voor op hun bureau.’
En vormgever Karen duikt altijd de keuken in: ‘Onze zoon gaat elke dag met zoveel plezier naar school omdat hij een veelzijdig aanbod krijgt waar hij uit mag kiezen - natuurlijk wel in overleg met zijn meester en juf. Hij wordt heel goed begeleid en we zijn de leerkrachten dankbaar voor hun inzet. Daarom geven we ze aan het eind van het jaar altijd een zelfgebakken taart.’

 

Doe mee en maak kans

Je kind brengt enorm veel tijd op school door – fijn en belangrijk dus, dat-ie daar lekker in z’n vel zit. Hoe geweldig is het dan als je een juf of meester hebt bij wie jouw kind een goede tijd heeft gehad, of die je kind extra heeft geholpen in periodes dat het lastiger was dan je zou wensen.

Wil jij de juf of meester van jouw kind graag bedanken? Klik hier. Wie weet gaat Kek Mama's Sara samen met Fleurop die juf of meester dan in het zonnetje zetten en krijgt hij of zij een spectaculaire verrassing met bloemen. En dat is nog lang niet alles: als extraatje krijgt de juf of meester ook een jaar lang een mooi boeket voor in de klas. Leuk: degene die de winnende juf of meester heeft opgegeven, krijgt ook een boeket van Fleurop. 


Zelf nog op zoek naar een cadeau? Fleurop heeft een speciale selectie van mooie boeketten gemaakt om juffen en meesters te bedanken. 

 

fotoserie leven van jongensmoeder

Klimmen, klauteren, fietsen door regenplassen en wroeten in de modder: het geldt niet voor iedereen, maar de meeste jongens houden wel van een beetje actie. Dat bewijst deze fotoserie van de zoons (4, 7 en 9) van Sara Liz op Bored Panda wel.

Als jongensmoeder moet je niet vies zijn van modder...

jongensmoeder

jongensmoeder

 

Natte kleding...

jongensmoeder

jongensmoeder

jongensmoeder

 

Of verf.

jongensmoeder

 

Lees ook
Lieve fotoserie: 10x jongens met een pop >

 

En vergeet ook niet dat je kind jou, z'n vader...

jongensmoeder

 

Of z'n broertje...

jongensmoeder

 

Kan gebruiken als klimrek.

jongensmoeder

 

Maar verder zijn ze vooral heel erg lief.

jongensmoeder

jongensmoeder

jongensmoeder


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >