verzekering kind
Beeld: Unsplash

Is je kind verzekerd als je op vakantie gaat? En wat als hij een bal door de ruit trapt bij de buurman? We zetten de belangrijkste verzekeringen voor kinderen voor je op een rij.
 

Zorgverzekering

Net zoals volwassenen, is het voor kinderen verplicht om een zorgverzekering te hebben. Je moet je kind binnen vier maanden na de geboorte inschrijven bij een zorgverzekeraar. Het handigst is om voor de verzekeraar van één van de ouders te kiezen die de meest uitgebreide dekking biedt. Tot je kind 18 jaar is, betaal je geen premie voor de basis- of aanvullende verzekering. Wel gelden er voor kinderen andere regels: de dekking voor fysiotherapie is ruimer en er geldt een basisdekking voor veel algemene tandartskosten, zoals controles, mondhygiëne en vullingen. Het is slim om alvast rekening te houden met tandartskosten in de toekomst: krijgt je kind misschien een beugel? Kosten voor orthodontie worden namelijk niet vergoed in de basisverzekering. Hiervoor kun je je kind apart verzekeren.

 

Lees ook:
Van zorgverzekering tot benzine: dit wordt duurder in 2018 >


 

Aansprakelijkheidsverzekering

In z’n enthousiasme stoot je kind de vaas bij de buren om. Of hij trapt een bal door de ruit bij één van z’n vriendjes. Hoewel het niet verplicht is, is het verstandig hiervoor een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Die vaas kun je misschien zelf nog wel betalen, maar letselschade als gevolg van het gedrag van je kind, kan in de tonnen lopen. Vaak ben je voor een lage premie per maand voor een zeer hoog bedrag verzekerd. Heb je al een aansprakelijkheidsverzekering, dan kun je je kind laten bijschrijven. Wees slim en doe dit al meteen na de geboorte en kies dan voor gezinsdekking. Alle inwonende gezinsleden – zelfs de kat en de hond – zijn dan verzekerd voor door hen veroorzaakte ongelukken.

Als ouder ben je aansprakelijk tot je kind 14 jaar is. Daarna valt je kind nog wel onder jouw polis, maar worden opzettelijke schades minder snel vergoed.

Gaat jouw bril thuis kapot omdat je kind erop gaat zitten? Of gooit hij per ongeluk je smartphone kapot op de grond? Dan moet je helaas zelf de portemonnee trekken: de verzekering keert niet uit als het om eigen bezit gaat.
Heb je een auto, dan is het verstandig om een schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten. De schade van jou als bestuurder en alle inzittenden als gevolg van een ongeval worden dan gedekt. Wel zo’n fijne gedachte als je kind in het autostoeltje zit.

 

Inboedelverzekering

Als je schade in huis hebt door bijvoorbeeld brand of inbraak, dekt je inboedelverzekering dat. De waarde van je inboedel gaat natuurlijk omhoog als er na de geboorte een kinderbedje, commode en kinderwagen in huis staan. En wat dacht je van het nieuwe fototoestel om je kind mee vast te leggen? Geef het daarom door aan je verzekeraar als de waarde van je inboedel flink is gestegen, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan zodra je een kind hebt.

 

Reisverzekering

Tot 5 jaar oud is je kind gratis meeverzekerd bij je reisverzekering. Geef wel bij je verzekeraar aan dat je je kind wilt verzekeren: doe je dat niet, dan worden de kosten niet gedekt als hij onderweg ziek wordt of zijn arm breekt. Heb je zelf een doorlopende reisverzekering? Meestal is je kind dan automatisch meeverzekerd, maar check de voorwaarden goed. Als je kind zelfstandig op vakantie gaat, bijvoorbeeld op een zomerkamp, kun je een aparte reisverzekering voor hem afsluiten.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

opvoeden-zonder-stress-tips

Eén op de vier moeders vindt dat ze te weinig tijd heeft voor zichzelf, blijkt uit de grote Kek Mama-jubileumenquête. Met als gevolg: een onnodige bonk stress.

Wat je hieraan kunt doen? Begin bij het lezen van deze (ontspannings)tips én tips hoe je stressvolle situaties met je kind aanpakt - kun jij die peuterdriftbuien voortaan veel makkelijker handelen.

 

1. De deur uit

Klinkt cliché, maar wat is het heerlijk om af en toe de deur achter je dicht te trekken en tijd voor jezelf te nemen. In de sauna, bijvoorbeeld. Of in een koffietent, maar dan wel echt zonder kinderen en met een goed boek.

 

2. Ontspannen kan ook als de kinderen thuis zijn

Van de was vouwen met een koptelefoon op je hoofd tot online shoppen terwijl je zegt dat je een deadline hebt: hier vind je negen manieren om te ontspannen terwijl de kinderen thuis zijn. Met een beetje creativiteit kan dat namelijk prima. En zodra ze in bed liggen, zetten jullie gewoon een goede film op.

 

3. Rustig blijven tijdens de ochtendspits

Niet zo gek dat je je als moeder in het zweet moet werken om op tijd de deur uit te gaan, maar met deze tips begint je dag veel rustiger.

 

Lees ook
9x zo maak je als single moeder tijd voor jezelf op vakantie >

 

4. Mediteren in plaats van straffen

Watte? Ja, je leest het goed. Onderzoekers zijn lyrisch, maar of de aanpak voor ieder kind succesvol is, durven wij niet te zeggen. Mocht je het willen proberen, dan hebben wij enkele meditatie-oefeningen voor je op een rij gezet.

 

5. Zo ben je peuterdriftbuien de baas

Je zou ze natuurlijk het liefst achter het behang plakken als je kinderen gillend over de supermarktvloer rollen, maar dat hoeft helemaal niet: pedagoog Mincheno Maduro heeft veel betere adviezen voor je.

 

6. Oefeningen om te ontstressen

En als bovenstaande niet helpt: optimalisatiecoach Robert Bridgeman laat met een paar simpele oefeningen zien hoe je in twee minuten kunt ontstressen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
retro-dingen-die-onze-kinderen-nooit-zullen-begrijpen

Van fotorolletjes en walkmans tot opslaan op een floppy: schuif deze retro items onder de neus van je kinderen en ze weten niet wat ze meemaken.

1. Dit geluid. En niet meer kunnen bellen zodra iemand aan het internetten is.

 

2. Maar je kon wel de voor én achterkant gebruiken...

 

 

3. Paste maar liefst vier Word-bestanden op.

 

4. Geen Google Maps?

 

5. Dan baalde je...

 

Lees ook
5x ouderwets leuke buitenspeeltips >

 

6. Niet te hard rennen, want dan hapert-ie.

 

7. Spotify, maar dan anders.

 

8. Waarom hangt er een draad aan die controllers?

 

9. Leg dit maar eens uit aan je kind

 

10. Of dit...

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >