Je kind voor het eerst naar de tandarts? Lees deze tips

23.09.2019 19:47
kind eerste keer naar tandarts Beeld: Unsplash

Het zal van niemand de favoriete hobby zijn, maar het hoort erbij: naar de tandarts voor een controle. En ja, ook je peuter moet daaraan geloven. Dit zijn de beste tips voor het eerste tandartsbezoekje.

Begin vroeg

Het wordt aangeraden om je kind vanaf twee jaar elk jaar mee te nemen naar de tandarts. Sommige ouders wachten hiermee tot hun kind op school zit (of gaan zelfs nooit), maar het is juist belangrijk om hier vroeg mee te beginnen. Want ook in die allereerste, kleine tandjes kunnen gaatjes zitten. Ook zal een kind dat al vroeg naar de tandarts gaan, niet beter weten dan dat dit erbij hoort.

 

Lees ook
Wat als je kind niet wil tandenpoetsen? >

 

Bereid je kind voor

Je peuter ’s morgens in de auto zetten met de boodschap dat jullie naar de tandarts gaan: dat werkt niet altijd. Bereid je kind daarom goed voor. Vertel al een paar dagen van te voren dat jullie naar de tandarts gaan, en herhaal dit een paar keer. Wat ook kan helpen: samen een leuk kinderboekje lezen over de tandarts, bijvoorbeeld ‘Kas bij de tandarts’ van Pauline Oud. Ook zijn er op YouTube leuke filmpjes en kinderliedjes over de tandarts te vinden. 

 

Ga naar een speciale kindertandarts

Op veel plekken in Nederland heb je speciale kindertandartsen. Zij hebben zich gespecialiseerd in kindertandheelkunde. Ze weten dus meer over het jonge gebit, maar zijn ook een kei in het omgaan met kleine (angstige) patiëntjes. Er wordt in begrijpelijke taal met ze gepraat en vaak krijgen kinderen na afloop een kleurplaat of cadeautje.

15 procent van de Nederlandse kinderen is bang voor de tandarts. 6 procent hiervan is zo extreem bang, dat de moeders van deze kinderen zich soms geen raad weten. Moet jouw kind ook niets hebben van de tandendokter? Lees dan deze tips.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram >