kind eerste keer naar tandarts
Beeld: Unsplash

Het zal van niemand de favoriete hobby zijn, maar het hoort erbij: naar de tandarts voor een controle. En ja, ook je peuter moet daaraan geloven. Dit zijn de beste tips voor het eerste tandartsbezoekje.

Begin vroeg

Het wordt aangeraden om je kind vanaf twee jaar elk jaar mee te nemen naar de tandarts. Sommige ouders wachten hiermee tot hun kind op school zit, maar het is juist belangrijk om hier vroeg mee te beginnen. Want ook in die allereerste, kleine tandjes kunnen gaatjes zitten. Ook zal een kind dat al vroeg naar de tandarts gaan, niet beter weten dan dat dit erbij hoort.

More content below the advertising

 

Lees ook
Wat als je kind niet wil tandenpoetsen? >

 

Bereid je kind voor

Je peuter ’s morgens in de auto zetten met de boodschap dat jullie naar de tandarts gaan: dat werkt natuurlijk niet. Bereid je kind goed voor. Vertel al een paar dagen van te voren dat jullie naar de tandarts gaan, en herhaal dit een paar keer. Wat ook kan helpen: samen een leuk kinderboekje lezen over de tandarts, bijvoorbeeld ‘Kas bij de tandarts’ van Pauline Oud. Ook zijn er op YouTube leuke filmpjes en kinderliedjes over de tandarts te vinden. 

 

Ga naar een speciale kindertandarts

Op veel plekken in Nederland heb je speciale kindertandartsen. Zij hebben zich gespecialiseerd in kindertandheelkunde. Ze weten dus meer over het jonge gebit, maar zijn ook een kei in het omgaan met kleine (angstige) patiëntjes. Er wordt in begrijpelijke taal met ze gepraat en vaak krijgen kinderen na afloop een kleurplaat of cadeautje.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >