Het zal van niemand de favoriete hobby zijn, maar het hoort erbij: naar de tandarts voor een controle. En ja, ook je peuter moet daaraan geloven. Dit zijn de beste tips voor het eerste tandartsbezoekje.
Lees verder onder de advertentie
Begin vroeg
Het wordt aangeraden om je kind vanaf twee jaar elk jaar mee te nemen naar de tandarts. Sommige ouders wachten hiermee tot hun kind op school zit (of gaan zelfs nooit), maar het is juist belangrijk om hier vroeg mee te beginnen. Want ook in die allereerste, kleine tandjes kunnen gaatjes zitten. Ook zal een kind dat al vroeg naar de tandarts gaan, niet beter weten dan dat dit erbij hoort.
Je peuter ’s morgens in de auto zetten met de boodschap dat jullie naar de tandarts gaan: dat werkt niet altijd. Bereid je kind daarom goed voor. Vertel al een paar dagen van te voren dat jullie naar de tandarts gaan, en herhaal dit een paar keer. Wat ook kan helpen: samen een leuk kinderboekje lezen over de tandarts, bijvoorbeeld ‘Kas bij de tandarts’ van Pauline Oud. Ook zijn er op YouTube leuke filmpjes en kinderliedjes over de tandarts te vinden.
Lees verder onder de advertentie
Ga naar een speciale kindertandarts
Op veel plekken in Nederland heb je speciale kindertandartsen. Zij hebben zich gespecialiseerd in kindertandheelkunde. Ze weten dus meer over het jonge gebit, maar zijn ook een kei in het omgaan met kleine (angstige) patiëntjes. Er wordt in begrijpelijke taal met ze gepraat en vaak krijgen kinderen na afloop een kleurplaat of cadeautje.
Lees verder onder de advertentie
15 procent van de Nederlandse kinderen is bang voor de tandarts. 6 procent hiervan is zo extreem bang, dat de moeders van deze kinderen zich soms geen raad weten. Moet jouw kind ook niets hebben van de tandendokter? Lees dan deze tips.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.