5 tips als jouw kind bang is voor de tandarts

10.09.2018 12:11
kindertandarts angst tandarts Beeld: Getty Images

15 procent van de Nederlandse kinderen is bang voor de tandarts. 6 procent hiervan is zó extreem bang, dat de moeders van deze kinderen zich soms geen raad weten. Moet jouw kind ook niets hebben van de tandendokter? Lees dan deze tips.

1. Meenemen naar eigen controle

Wanneer jij jouw kind al van jongs af aan het gevoel geeft dat de tandarts niets engs is, zal-ie daar op latere leeftijd ook minder moeite mee hebben. Neem jouw peuter vanaf ongeveer 2 jaar mee naar een gewone controle van bijvoorbeeld jezelf. Vanaf 3 jaar kun je hem/haar het beste twee keer per jaar voor eigen controle meenemen. 

2. Voorbereiding

Voorbereiding is het halve werk. Koop bijvoorbeeld een boek over de tandarts, stel ‘m gerust, vertel dat het niet eng is en vraag tijdens de controle of de tandarts goed kan uitleggen waar hij of zij mee bezig is. Belangrijk is wel: als je zelf bang bent voor de tandarts, laat dit dan niet aan je kind(eren) merken. Zij nemen deze angst heel snel over.

Lees ook – Column Claudia: Mijn dochter is bang voor de kapper > 

3. Stopteken

Geef kinderen een gevoel van controle door bijvoorbeeld een stopteken met hen af te spreken. Wanneer het écht te eng wordt, mogen ze dit aangeven en kan de tandarts hierop inspelen.

4. Belonen

Beloon positief gedrag en negeer negatief gedrag. Word dan ook niet boos als jouw kind een driftbui krijgt bij de tandarts, want dit is waarschijnlijk niet meer dan een uiting van angst. Wees vooral alert op het positieve gedrag.

5. Kindvriendelijke tandarts

Uiteraard zijn vrijwel alle tandartsen lief voor kinderen en hebben ze na afloop een cadeautje of iets lekkers. Maar werkt zelfs dit niet? Dan zijn er ook speciale kindertandartsen. De kindertandarts neemt de tijd het kind te leren kennen en het vertrouwen van hem/haar te winnen. Samen wordt alle apparatuur die gebruikt gaat worden bekeken en vaak krijgen kinderen de kans om zelf even te voelen en kijken hoe alles werkt. Via internet kun je checken waar voor jou de dichtstbijzijnde zit.

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >