tips-kind-bang-voor-tandarts

15 procent van de Nederlandse kinderen is bang voor de tandarts. 6 procent hiervan is zó extreem bang, dat de moeders van deze kinderen zich soms geen raad weten. Moet jouw kind ook niets hebben van de tandendokter? Lees dan deze tips.

1. Meenemen naar eigen controle

Wanneer jij jouw kind al van jongs af aan het gevoel geeft dat de tandarts niets engs is, zal-ie daar op latere leeftijd ook minder moeite mee hebben. Neem jouw peuter vanaf ongeveer 2 jaar mee naar een gewone controle van bijvoorbeeld jezelf. Vanaf 3 jaar kun je hem/haar het beste twee keer per jaar voor eigen controle meenemen. 
 

2. Voorbereiding

Voorbereiding is het halve werk. Koop bijvoorbeeld een boek over de tandarts, stel 'm gerust, vertel dat het niet eng is en vraag tijdens de controle of de tandarts goed kan uitleggen waar hij of zij mee bezig is. Belangrijk is wel: als je zelf bang bent voor de tandarts, laat dit dan niet aan je kind(eren) merken. Zij nemen deze angst heel snel over.

Lees ook
Column Claudia: Mijn dochter is bang voor de kapper

 

3. Stopteken

Geef kinderen een gevoel van controle door bijvoorbeeld een stopteken met hen af te spreken. Wanneer het écht te eng wordt, mogen ze dit aangeven en kan de tandarts hierop inspelen.
 

4. Belonen

Beloon positief gedrag en negeer negatief gedrag. Word dan ook niet boos als jouw kind een driftbui krijgt bij de tandarts, want dit is waarschijnlijk niet meer dan een uiting van angst. Wees vooral alert op het positieve gedrag.
 

5. Kindvriendelijke tandarts

Uiteraard zijn vrijwel alle tandartsen lief voor kinderen en hebben ze na afloop een cadeautje of iets lekkers. Maar werkt zelfs dit niet? Dan zijn er ook speciale kindertandartsen. De kindertandarts neemt de tijd het kind te leren kennen en het vertrouwen van hem/haar te winnen. Samen wordt alle apparatuur die gebruikt gaat worden bekeken en vaak krijgen kinderen de kans om zelf even te voelen en kijken hoe alles werkt. Via internet kun je checken waar voor jou de dichtstbijzijnde zit.

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >