Zóveel kinderen gaan nooit naar de tandarts

06.09.2019 10:01
zoveel kinderen nooit naar tandarts Beeld: Shutterstock

Het is misschien niet het meest gezellige uitje, maar naar de tandarts gaan hoort er nu eenmaal bij. Toch blijkt uit nieuw onderzoek dat heel wat kinderen in Nederland nooit naar de tandarts gaan.

En de cijfers liegen er niet om: bijna 600.000 kinderen bezoeken de tandarts niet.
 

Duur

Het grootste probleem is dat veel ouders denken dat een controle erg duur is. Ze mijden daarom de tandarts als ze denken dat het niet nodig is. Veel mensen weten echter niet dat de tandartszorg voor kinderen onder de 18 jaar onder de basiszorg valt en dus gratis is. Volwassenen hebben wel een aanvullende verzekering nodig voor de tandarts.
 

Maatregelen

Tandartspraktijken proberen al jaren om ouders hierover te informeren en drukken ouders op het hart om het gebit van hun kroost te laten controleren, maar dat is nog weinig effectief gebleken. Nederlandse tandartsen eisen nu dat zorgverzekeraars maatregelen nemen om meer kinderen naar de tandarts te laten gaan. Die vinden echter dat het de verantwoordelijkheid van de ouders zelf is.
 

Zorgplicht

Sommige verzekeraars willen niet investeren in een kind dat zich op zijn of haar achttiende mogelijk ergens anders verzekert, zegt Ravin Raktoe, vice-voorzitter van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT). “Ze ontlopen zo hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en zorgplicht. De basis voor een gezond en gaaf gebit wordt immers gelegd in de vroegste jaren.”

Bron: NOS

 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook.