Je kind belonen? Dat kan op deze manieren

21.10.2020 09:32
je kind belonen kan op deze manieren Beeld: Shutterstock

Als je kind het lukt om bepaald gedrag af te leren, kun je ervoor kiezen hem daarvoor te belonen. Maar welke beloningssystemen zijn er? Wij zetten ze voor je op een rij.

Met een beloningssysteem stimuleer je je kind op een positieve manier om iets goed te doen. Bijvoorbeeld z’n bord leegeten of helpen in het huishouden. Als hij heel klein is, heeft zo’n systeem nog weinig zin, want dan begrijpt hij het nog niet goed. Je kunt er het beste mee aan de slag gaan vanaf een jaar of drie, tot je kind ongeveer tien jaar oud is.

Bespreek van tevoren wel goed welke regels je hanteert: wat moet er gedaan worden om een beloning te verdienen?
 

Kritiek

Natuurlijk is een beloningssysteem niet zaligmakend. Sommige ouders hebben er kritiek op, omdat ze van mening zijn dat het niet goed is voor de innerlijke motivatie van je kind. Vraag jezelf dus af of je het wil inzetten en zo ja, welke vorm je het beste bij je kind en jullie gezin vindt passen.

Lees ook:
‘Beloon je kind nooit omdat het niet huilt’ >

 

Wij zetten een aantal beloningssystemen voor je op een rij:
 

Stickers

Dit systeem wordt veel gebruikt en werkt heel simpel. Elke keer als je kind een bepaalde handeling of taak goed doet, mag hij een sticker plakken op een beloningskaart.

Je kunt je kind hier op een speelse manier bij betrekken: laat hem zelf stickers uitzoeken die hij mooi vindt en knutsel eventueel samen een mooie beloningskaart waar hij ze op kan plakken.
 

Iets lekkers

Een eeuwenoude vorm van beloning, bijvoorbeeld met een koekje of een bakje chips. Ook hier kun je je kind goed zelf bij betrekken: ga bijvoorbeeld na goed gedrag samen koekjes bakken of laat hem kiezen wat er ’s avonds gegeten wordt.
 

Cadeautje

Hier zal je kind heel blij mee zijn, maar je wil hem natuurlijk niet teveel verwennen. Kies daarom voor kleine cadeautjes die vooral praktisch zijn. Denk aan knutselspullen, haaraccessoires, enzovoorts.
 

Beleving

Samen iets leuks gaan doen – een bezoekje brengen aan de kinderboerderij of een film kijken – is iets wat je kind zich lang zal herinneren. Het heeft misschien wel meer effect dan het zoveelste speelgoed, dus bedenk leuke, kleine uitjes die gratis zijn of weinig kosten.

Bron: Ouders en zo

 

 

Nog meer tips voor het moederschap?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >