Als je kind het lukt om bepaald gedrag af te leren, kun je ervoor kiezen hem daarvoor te belonen. Maar welke beloningssystemen zijn er? Wij zetten ze voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Met een beloningssysteem stimuleer je je kind op een positieve manier om iets goed te doen. Bijvoorbeeld z’n bord leegeten of helpen in het huishouden. Als hij heel klein is, heeft zo’n systeem nog weinig zin, want dan begrijpt hij het nog niet goed. Je kunt er het beste mee aan de slag gaan vanaf een jaar of drie, tot je kind ongeveer tien jaar oud is.
Lees verder onder de advertentie
Bespreek van tevoren wel goed welke regels je hanteert: wat moet er gedaan worden om een beloning te verdienen?
Kritiek
Natuurlijk is een beloningssysteem niet zaligmakend. Sommige ouders hebben er kritiek op, omdat ze van mening zijn dat het niet goed is voor de innerlijke motivatie van je kind. Vraag jezelf dus af of je het wil inzetten en zo ja, welke vorm je het beste bij je kind en jullie gezin vindt passen.
Wij zetten een aantal beloningssystemen voor je op een rij:
Stickers
Dit systeem wordt veel gebruikt en werkt heel simpel. Elke keer als je kind een bepaalde handeling of taak goed doet, mag hij een sticker plakken op een beloningskaart.
Je kunt je kind hier op een speelse manier bij betrekken: laat hem zelf stickers uitzoeken die hij mooi vindt en knutsel eventueel samen een mooie beloningskaart waar hij ze op kan plakken.
Iets lekkers
Een eeuwenoude vorm van beloning, bijvoorbeeld met een koekje of een bakje chips. Ook hier kun je je kind goed zelf bij betrekken: ga bijvoorbeeld na goed gedrag samen koekjes bakken of laat hem kiezen wat er ’s avonds gegeten wordt.
Cadeautje
Hier zal je kind heel blij mee zijn, maar je wil hem natuurlijk niet teveel verwennen. Kies daarom voor kleine cadeautjes die vooral praktisch zijn. Denk aan knutselspullen, haaraccessoires, enzovoorts.
Lees verder onder de advertentie
Beleving
Samen iets leuks gaan doen – een bezoekje brengen aan de kinderboerderij of een film kijken – is iets wat je kind zich lang zal herinneren. Het heeft misschien wel meer effect dan het zoveelste speelgoed, dus bedenk leuke, kleine uitjes die gratis zijn of weinig kosten.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.