‘Ik wil mijn kind niet in de box zetten. Een kind is geen aapje dat je opsluit’

02.05.2018 13:49
Els en Do

Ik wil mijn kind niet in de box zetten. Dat vind ik gemakzuchtig. Een kind is geen aapje dat je opsluit. Mijn moeder vindt het maar idioot. Zij heeft altijd een box gebruikt en ziet louter voordelen.

ELS EN DO: Wij ook! Wij zien de vergelijking tussen de box en een apenkooi niet. De mens is al miljoenen jaren geen aap meer. Niemand koopt kaartjes om naar uw peuter in de box te staren. Uw peuter vindt alles wat u hem aanreikt normaal. Hij vindt het misschien niet altijd leuk, dat is een andere kwestie. Maar ook hem biedt een box voordelen. Hij leert wat grenzen zijn. Hij leert staan omdat hij zich optrekt aan de spijlen. De box biedt veiligheid.

Do’s kleuterdochter vond het zo fijn om de box dat ze er eeuwig wilde blijven. Ze sleurde haar peuterbroertje eruit en ging er zelf in zitten zodat hij haar Barbies niet kapot kon maken.
 

Ontspannen ouders

De box levert ontspannen ouders op, en dat is ook fijn voor kinderen. Ouders die constant achter hun dreumes aan moeten lopen om te voorkomen dat-ie van de trap valt of in het stopcontact peutert krijgen een slecht humeur. De box biedt ouders de gelegenheid naar de wc te kunnen, de was te doen, te telefoneren.
 

Revival

Tante Els herinnert zich een interview van Mies Bouwman met Johan en Danny Cruijff uit 1974. Danny zat ontspannen op de bank, haar tweejarige zoontje Jordi speelde in de box met zijn autootjes. Veilig voor zijn kibbelende grote zussen Chantal en Susila. De tantes zijn verbaasd dat de box een schaars goed is geworden en bepleiten een revival.
 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”

 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 05-2018.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >