‘Het vriendje van onze zoon (5) klikt vaak’

06.02.2018 12:56
Els en Do

Het vriendje van onze zoon (5) klikt vaak. Dat merken we als hij bij ons speelt. Het lijkt erop dat hij het heerlijk vindt een wit voetje te halen en een ander in diskrediet te brengen.

ELS EN DO: “Tijd voor een goed gesprek. Om de tafel met de mannen, koekjes en warme chocomel erbij. En dan bespreken wanneer iets klikken is en wanneer niet.
 

Wanneer te klikken

Hierbij wat handvatten. Voor klikken gelden in grote lijnen dezelfde regels als voor geheimen. Als je van een geheim een blij gevoel krijgt (cadeautje voor papa’s verjaardag, vanavond is mama niet thuis en trakteert papa stiekem op gevulde koeken met heel veel gluten), mag je het bewaren. Als je van een geheim een verdrietig gevoel krijgt (je hebt iets gestolen, de buurman pakt je op een rare manier vast), moet je het onmiddellijk vertellen.

Er wordt niet geklikt als het andere kind iets doet waar je een beetje om moet lachen (snoepje pikken), maar als er gevaar dreigt of je er bang of ongelukkig van wordt (je vriendje stookt een fikkie op zolder) moet je je ouders meteen inlichten.

Grote kans dat u het gesprek zelf ook interessant vindt. Het is een ingewikkeld onderwerp, waarover volwassenen ook van mening kunnen verschillen.”

 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”

 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 02-2018.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >