driftbui-weglopen-van-kind

Soms wil je je als moeder weleens terugtrekken - jezelf opsluiten in de badkamer of gewoon even weglopen. En daar is niets ergs aan, schrijft Sa'iyda Shabazz op Scary Mommy.

'Een moment voor jezelf nemen, maakt je niet gelijk een slechte moeder', zegt ze.

 

'Kalm blijven'

Sa'iyda is gek op haar vierjarige zoon, maar ook zij moet vaak genoeg tot tien tellen. 'Wanneer hij niet wil luisteren of gefrustreerd raakt omdat-ie iets niet mag, kan dat heel vermoeiend zijn. En hoe vaak ik ook probeer me er niets van aan te trekken, toch heb ik af en toe een paar minuten voor mezelf nodig om kalm te blijven. Zo kan ik de moeder zijn die hij verdient en ga ik geen dingen zeggen of doen waar ik later spijt van krijg.'

 

Lees ook
Waarom je nooit over een (andere) moeder mag oordelen >

 

'Mama is gefrustreerd'

De eerste keer dat Sa'iyda van haar zoon wegliep, voelde ze zich schuldig. 'Maar het moest: terwijl mijn zoon in de badkamer aan het schreeuwen was, keek ik naar mezelf in de spiegel en wist ik dat ik op dat moment niet de moeder was die ik wilde zijn. 'Ik hou van je, maar mama is gefrustreerd en moet even rustig worden', zei ik tegen mijn zoon. 'Ik loop even naar een andere kamer'.' Haar zoon bleef huilen, maar door weg te lopen kreeg Sa'iyda de kans om weer tot zichzelf te komen. 'En toen ik gekalmeerd was, kon ik terug naar de badkamer om hem rustig te krijgen.' 

 

'Een heldere blik'

'Kinderen voelen wanneer we boos op ze zijn. Hoe gefrustreerder je bent, hoe onhandelbaarder ze kunnen worden', vervolgt Sa'iyda. 'Dus nogmaals: je bent geen slechte ouder als je een paar minuten voor jezelf neemt, je bent juist een goede ouder als je erkent dat je even de tijd nodig hebt. Met een heldere blik is het veel makkelijker om je kind aan te spreken, anders maak je het alleen maar erger. En geloof me: onze kinderen overleven het echt wel als ze boos op ons worden zodra we even weglopen.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Ouders die hun kind niet laten inenten, zullen voortaan worden benaderd door experts over het belang van vaccineren. Dat meldt staatssecretaris Paul Blokhuis.

Blokhuis gaat de strijd aan met anti-vaxxers omdat de vaccinatiegraad in Nederland daalt. Hij wil dat ouders die hun kind niet laten inenten, gaan inzien hoe belangrijk de vaccinaties zijn. Bijvoorbeeld door ze actief te laten benaderen door experts. 'We gaan het niet door de strot duwen, maar we gaan wel alles op alles zetten om de mensen te doordringen van het belang van vaccineren', zegt hij. Een team van experts wordt getraind in het voeren van deze gesprekken. Tijdens de gesprekken moeten de redenen van de ouders om geen prik te halen centraal staan en krijgen ouders objectieve, wetenschappelijke informatie. Dit gebeurt met respect voor de keuzevrijheid van de ouders.

 

Lees ook:
RIVM steekt twee miljoen in voorlichting over vaccineren >


Zorgelijk

Afgelopen zomer werd bekend dat de vaccinatiegraad in ons land is gedaald naar 90%. Zeker 95% is nodig om een virusuitbraak te kunnen stoppen. In 250 van de 380 gemeenten nam de vaccinatiegraad in 2018 af ten opzichte van vorig jaar. Volgens de staatssecretaris is de daling 'heel zorgelijk'. Hij gaat daarom ook nepnieuws over vaccineren aanpakken. Blokhuis: 'Verkeerde en onjuiste berichten op internet pakken we aan. Een team van onafhankelijke experts gaat actief reageren op berichten die niet kloppen. Onzinberichten worden weersproken.' Bovendien krijgen jongeren die niet volledig gevaccineerd zijn vanaf volgend jaar een extra oproep om de prikken alsnog gratis te halen.

 

Onderzoek

Ouders worden niet verplicht om hun kind te vaccineren, aldus Blokhuis: 'Je kunt mensen niet dwingen om een spuit in hun lijf te zetten, maar we gaan veel actiever wijzen op het belang van vaccinatie.' Er wordt wel een onderzoek ingesteld naar de wenselijkheid van een verplichte griepvaccinatie onder zorgpersoneel. Daarnaast wordt gezocht naar mogelijke oplossingen die kinderopvangen kunnen gebruiken om de veiligheid te waarborgen nu de vaccinatiegraad daalt. De resultaten hiervan worden halverwege 2019 verwacht.


Bron: RTL Nieuws

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

 

buisjes-in-oren-kinderen

Als je kind vaak last heeft van oorontsteking of niet zo goed hoort, kán er een buisje in het oor worden geplaatst. Maar wat zijn trommelvliesbuisjes precies? Wat doen ze? En wanneer heeft je kind ze nodig?

Kek Mama zocht het voor je uit.

 

Wat zijn buisjes?

Trommelvliesbuisjes zijn plastic buisjes die niet groter zijn dan 1,5 millimeter: kleiner nog dan een luciferkop, dus.

 

Lees ook
Fotoserie: In dit ziekenhuis rijden kinderen zelf naar de operatiekamer  >

 

Waar zijn ze goed voor?

Vaak worden ze voor twee dingen gebruikt: als je kind meerdere oorontstekingen heeft gehad (zo'n vier in één jaar) of last heeft van langdurig gehoorverlies door bijvoorbeeld vocht of slijm achter het trommelvlies - ook wel 'lijmoor' genoemd. Dit laatste wordt in eerste instantie veroorzaakt door een flinke verkoudheid, maar ook een vergrote neusamandel kan de oorzaak zijn. Of een slecht werkende buis van Eustachius.

Door de buisjes ontstaat er een tijdelijke 'opening' tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Hier kan ontstekingsvocht (bij oorontsteking) of slijm (bij een lijmoor) weglopen. Ook komt er via die buisjes weer lucht in het oor terecht, waardoor geluid beter doorkomt en je kind dus makkelijker kan horen.

 

Hoe worden de buisjes geplaatst?

Bij problemen stuurt de huisarts jullie door naar een kno-arts. Deze onderzoekt wat precies de oorzaak is van de (geh)oorproblemen en kijkt of buisjes nodig zijn. Vervolgens worden de buisjes geplaatst door middel van een korte, simpele operatie onder narcose: de arts maakt een klein gaatje in het trommelvlies, haalt het vocht of slijm achter het trommelvlies vandaan en vervolgens wordt het buisje erin geplaatst. Deze ingreep duurt vaak maar een paar minuten en na de operatie mag je kind in principe binnen een paar uur weer naar huis. Wel moeten jullie twee weken na de operatie op controle komen. Vervolgens om de zes maanden, tot de buisjes uitgestoten zijn.

 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >