‘Mijn dochter van drie kan niet zonder haar speen. Is het echt zo slecht?’

05.03.2019 13:44
Els en Do

Mijn dochter van drie kan niet zonder haar speentje. Ze zet het op een krijsen als ik het afpak en slaapt niet zonder speen. Veel mensen vinden dat ik het moet verbieden. Is het echt zo slecht?

Daarover verschillen de meningen. Volgens onderzoeksorganisatie TNO moet een baby na een jaar van de speen af. Speentjes zouden de tongmotoriek in de weg staan. Bij baby’s die borstvoeding krijgen, zou het ‘zuigverwarring’ (mooi woord) opleveren, omdat het zuigen aan een speen geen melk oplevert, zodat ze gefrustreerd raken en borstvoeding gaan weigeren. In winkels denken ze er anders over. Daar wordt een keur van speentjes voor twee- en driejarigen aangeboden, met hippe namen als zoals Ziggy Pink, Cartoon Heroes en Tiger Swiss.
 

Rustig

In 2015 bemoeide de hele wereld zich met de destijds vierjarige Harper, de dochter van David en Victoria Beckham. Paparazzi spotten haar met een speentje, miljoenen mensen sloegen verontwaardigd aan het twitteren. Papa David was woest (beroemdheden kunnen goed tegen adoratie, minder tegen kritiek). Hij tierde dat het speentje juist goed was voor Harper omdat ze er rustig van werd.
 

Lees ook
‘Het interesseert mij niet hoe lang mijn kinderen hun speen gebruiken’ >

 

Speenzuigen of duimzuigen

Veel tandartsen vinden dat kleine kinderen beter op een speen kunnen zuigen dan op hun duim, omdat dat de kaakstand dan niet blijvend verandert. Als kinderen afkicken voor ze hun melkgebit wisselen, zou de schade behapbaar zijn. Speenzuigen is ook makkelijker af te leren dan duimzuigen. Een duim heb je altijd bij je, weet tante Do, ooit een verwoed duimzuigster.
 

Afweersysteem

Onlangs is ontdekt dat speenzuigers minder vatbaar zijn voor allergieën omdat de bacteriën op het speentje (dat valt nogal eens op de grond en wordt dan schoongelikt door de ouders) helpen hun afweersysteem goed af te stellen. Kortom: laat uw dochter lekker op haar speen sabbelen. Tegen de tijd dat ze in de puberteit komt en gaat zoenen, is ze vast afgekickt.
 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”

 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 02-2019.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >