Eén, twee, drie, vier (en meer) tips om je kind te helpen bij het leren tellen

23.04.2019 20:34
kind-leren-tellen

Van samen boodschappen doen tot urenlang telliedjes zingen: er zijn tig manieren om je kind al vanaf z’n eerste jaar te helpen bij het leren tellen. Bekijk onderstaande tips maar.

1 jaar

Je hoeft natuurlijk niet te verwachten dat je kind nu al tot tien telt, maar het zingen van telliedjes is vaak wel een goede manier om ‘m op een speelse manier kennis te laten maken met cijfers. Bijvoorbeeld:

 

2 jaar

Voor kinderen van 2 zijn cijfers nu geen ‘betekenisloze’ woorden meer: ze snappen dat ze gebruikt worden om hoeveelheden aan te geven. Wat ze nog niet weten, is welk telwoord bij welke hoeveelheid hoort. Speelgoed met cijfers, puzzels of bijvoorbeeld een getallentrein kunnen dit inzicht stimuleren. Oh, en blijf vooral lekker telliedjes zingen.

 

Lees ook
De juf: Rik heeft een rekenfobie >

 

3 jaar

Over het algemeen kunnen peuters van 3 jaar om akoestisch tot vijf te tellen, maar zodra er een hoeveelheid aan verbonden wordt (voorbeeld: hoeveel snoepjes heb ik in mijn hand?) wordt het lastiger. Telspeelgoed, een dobbelsteen of oefenboekjes als ‘Ik leer tellen’ helpen je kind hiermee.

 

4 jaar

Vaak lukt het kinderen van 4 om (nog niet altijd in de juiste volgorde) tot tien te tellen. Ook gaat het tellen van voorwerpen steeds beter, maar je kunt dit natuurlijk altijd nog meer stimuleren. Thuis, op de fiets, in de auto of op het schoolplein: laat je kind overal tellen.. Helpt-ie mee met het dekken van de tafel? Tel dan samen de borden, vorken, lepels en bekers. Doen jullie boodschappen? Tel dan samen hoeveel pakken melk je in het mandje gooit.

 

5 jaar

Merk je dat je kind al goed tot tien of zelfs tot twintig kan tellen? Probeer dan ook eens terug óf met sprongetjes (2, 4, 6, 8) te tellen. Vaak zijn ze hier vanaf hun vijfde jaar wel klaar voor, maar duurt ’t bij je kind langer, schiet dan niet in de stress: ieder kind doet ’t natuurlijk lekker op z’n eigen tempo.

Bron: Mens en Samenleving

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >