80% van de ouders ervaart vergelijkingsstrijd met andere moeders over ontwikkeling kind

16.02.2017 13:08
vergelijkingsstrijd

Word jij ook moe van dat eeuwige vergelijken met anderen? Die vraag stelden we, samen met SIRE, in deze poll. De resultaten* liegen er niet om: ruim 80% van de Kek Mama lezeressen geeft namelijk aan een vergelijkingsstrijd te ervaren tussen moeders, als het gaat om de ontwikkeling van hun kinderen.

Ook zegt bijna een kwart (24%) te voelen dat het succes en de populariteit van hun kind afstraalt op de eigen status.

 

‘Alles moet perfect’

Eerder bleek al uit onderzoek** van SIRE dat 63% van de Nederlanders inschat dat anderen hun leven mooier voordoen dan het werkelijk is. Tanja Jess, moeder van Billy (13) en Bobby (9), weet er alles van: “Alles moet perfect, maar van wie eigenlijk? De maatschappij legt het ons op en we doen er zelf net zo goed aan mee. Als we niet kunnen voldoen aan al die verwachtingen, levert dat een gevoel van falen op. Daardoor ontstaat onderlinge concurrentie tussen moeders. Het gras is niet altijd groener bij die andere moeder, het is gewoon een andere kleur groen.” Tanja pleit dan ook voor een groter gevoel van saamhorigheid: “Laten wij als moeders samen een prachtig grasveld vormen en elkaar juist versterken in plaats van beconcurreren!”

 

Voor wie?

Het onderzoek werd gedaan naar aanleiding van de SIRE campagne ‘Voor wie doe jij het eigenlijk’? Volgens SIRE is de oplossing trouwens heel eenvoudig: sta eens wat vaker stil bij de vraag voor wie jij dingen doet. Werk je zo hard omdat je het zelf leuk vindt, of wil je alleen maar succesvol overkomen bij anderen? Zit je kind op pianoles omdat hij daar zoveel plezier aan beleeft, of omdat je dan goede sier maakt bij vrienden? Heeft je dochter CITO training omdat zij of jij graag wil dat ze naar het Gymnasium gaat? Natuurlijk is het prima om het beste uit je kind te willen halen, en ook met ambitie is niets mis. Maar soms is het goed even stil te staan bij de vraag: voor wie doe jij het eigenlijk? We worden namelijk het gelukkigst als we dingen doen die we echt zelf willen. Succesvol zijn voor anderen, daar schiet niemand wat mee op.

 

 

Meepraten?

SIRE roept mensen op online mee te praten over dit onderwerp door gebruik te maken van #voorwie. Meer info? Kijk op voorwie.nl.

 

* Online vragenlijst op de website van Kek Mama onder 1916 lezeressen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met SIRE.
** DVJ Insights, kwantitatief onderzoek/0-meting.