Een trappelzak voor je baby? Hier moet je op letten

23.08.2018 11:16
trappelzak baby Beeld: Pixabay

Tot je kind twee jaar is, kan hij lekker slapen in een trappelzak: een speciale slaapzak voor je baby. Maar welke soorten trappelzakken zijn er te koop? En waar moet je op letten? Wij leggen ’t je uit.

Waarom?

Een slaapzak voor je baby noem je ook wel een trappelzak. Tot je kind twee jaar is, houd je hem op die manier goed warm tijdens zijn slaap. Bovendien is de kans dat je baby onder de dekens terecht komt, een stuk kleiner bij het gebruik van een trappelzak. Ook fijn: je neemt een slaapzak overal gemakkelijk mee naar toe. Zo kan je baby ook op andere plekken goed slapen in de voor hem vertrouwde trappelzak.

 

Lees ook:
Handige tips om je baby te laten slapen als een roos >

 

Welke soorten?

Er bestaan verschillende soorten slaapzakken voor je baby. Zo is de zomerslaapzak niet gewatteerd en niet altijd gevoerd, wat in warme nachten natuurlijk erg prettig is. Vaak heeft deze slaapzak geen of afritsbare mouwen. In de winter moet je kind het natuurlijk juist wél voldoende warm hebben. Daarom zijn winterslaapzakken wel gewatteerd of gevoerd en hebben die lange (afritsbare) mouwen. Zoek je een slaapzak die je het hele jaar door kunt gebruiken? Kies dan voor de vierseizoenenslaapzak. Daarvan kun je de mouwen (die van pas komen in de winter) er in de herfst gemakkelijk afritsen. ’s Zomers gebruik je alleen de binnenvoering. Tot slot is er nog de voetenzak: zoals het woord al zegt, trek je deze slaapzak alleen over de benen tot aan de middel van je baby. Hier kan je baby niet in slapen, de zak is alleen geschikt voor onderweg.

 

Waar op letten?

Ben je van plan een trappelzak voor je baby aan te schaffen, let dan goed op het materiaal. Er zijn slaapzakken verkrijgbaar in katoen, polyester, badstof, jersey en wol. Katoen is luchtdoorlatend en daardoor kan je baby zijn warmte goed kwijt. Polyester kan goed worden gewassen en ook fijn: het kreukt bijna niet.

Ga verder goed na hoe je de babyslaapzak sluit. (Druk)knopen zijn onveilig, want die kunnen los raken. Een rits is de veiligste sluiting voor een trappelzak, bij voorkeur onderaan.

Trappelzakken zijn te koop van 50 tot 160 centimeter. Koop een slaapzak die niet te groot is, want dan kan je kind erin verstrikt raken. Een te kleine slaapzak is ook niet verstandig, want dan heeft je baby niet genoeg beenruimte. Ga na wat de lengte van je kind is van schouder tot voet en tel daar vijftien centimeter bij op (ruimte om te trappelen). Ligt je baby erin, controleer dan of je de boord niet over zijn hoofd kan trekken.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >