Eén op de zeven kinderen heeft gehoorschade door te harde muziek

02.03.2019 21:43
kinderen-gehoorschade-te-harde-muziek

Ruim 14 procent van de kinderen tussen 9 en 11 jaar heeft al last van gehoorschade, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. VeiligheidNL vindt dat ‘schrikbarend’ en is daarom de campagne ‘Knoop dit goed in je oren’ gestart.

‘Volume steeds hoger’

“Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kinderen gehoorbeschadiging hebben opgelopen door koptelefoons of oortjes die te hard staan”, zegt Saskia Kloet van VeiligheidNL tegen Editie NL. “Vaak zitten ze achter de tablet of hun telefoon. Als er tegelijkertijd gekookt of gestofzuigd wordt, of de tv staat aan, draaien ze het volume steeds hoger.” De organisatie adviseert ouders het volume van de koptelefoons beter te controleren, bijvoorbeeld door een geluidsbegrenzer. 

 

Lees ook
Onderzoek: kinderen horen veel slechter dan ze zelf denken >

 

‘Negatieve gevolgen’

Voor de campagne heeft VeiligheidNL samen met rapper Idaly een videoclip gemaakt waarin je hoort wat er gebeurt als je geen goede koptelefoon of oortjes gebruikt: je hoort dan allerlei omgevingsgeluiden door de muziek heen. Dit willen kinderen natuurlijk niet, dus zetten ze het geluid harder. ‘Met alle negatieve gevolgen van dien.’

Benieuwd hoe het staat met jouw gehoor of dat van je kind? Doe hier de test.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >