Dit zijn de meest voorkomende geboortevlekken

23.05.2019 10:46
geboortevlekken Beeld: Shutterstock

Kan schrikken zijn: is je kind net geboren, heeft hij een vreemd vlekje op zijn hoofd of arm. Geen zorgen, geboortevlekken komen vaak voor en zijn meestal niet ernstig. Wij zetten de meest voorkomende geboortevlekken voor je op een rij.

Lang niet elke baby komt met een volledig gaaf huidje ter wereld. Het gros van de kinderen heeft een geboortevlek: een meestal klein, onschuldig vlekje op de huid. Het gaat vaak om goedaardige huidaandoeningen. Wel is het belangrijk om alert te blijven – vertrouw je het niet, ga dan met je kind langs de huisarts.

Dit zijn de vijf meest voorkomende geboortevlekken:

 

Pigmentvlek

Pigmentvlekken vallen op omdat ze te licht of te donker zijn voor het huidtype van je kind. Er is dus een donkere plek te zien op de lichte huid, of andersom. Pigmentvlekken kunnen in het gezicht voorkomen, maar ook de rest van het lichaam. Het woord zegt al wat de oorzaak is: op deze plek zit minder pigment. Is de vlek erg groot of heeft je kind er last van, dan kan een arts de pigmentvlek kleiner maken of verwijderen.

 

Mongolenvlek

Deze vlek komt vaak voor bij baby’s met een donkere huid. Je herkent ‘m aan z’n egale, blauwgrijze kleur. Mongolenvlekken komen het meeste voor op de onderrug of billen en zijn een paar centimeter groot. Behandeling is niet nodig, vaak verdwijnen ze als je kind rond de 4 jaar oud is.

 

Lees ook:
Moedervlekken: hier moet je op letten bij je kind >

 

Wijnvlek

Bij een wijnvlek is er sprake van een aangeboren vaatafwijking. Wijnvlekken komen vooral voor in de hals en in het gezicht. Ze zien er na de geboorte meestal roze uit, maar later kunnen ze donkerder van kleur worden. Met een laserbehandeling kan een wijnvlek kleiner worden gemaakt.

 

Aardbeivlek

Deze komen vaker voor bij meisjes dan bij jongens en zien er uit als een aardbei, vandaar ook de naam. De aardbeivlek wordt ook wel hemangioom genoemd, wat een goedaardig gezwel van bloedvaten betekent. Dat klinkt eng, maar dat is het niet. Na een paar jaar verdwijnt de vlek vanzelf.

 

Ooievaarsbeet

Zo’n dertig procent van alle baby’s komt ter wereld met een ooievaarsbeet. Het gaat daarbij om een aangeboren verwijding van kleine bloedvaatjes in de huid. Je herkent ‘m aan een soort lichtroze vlek, die roder wordt als je kind huilt of overstuur is. Ook deze vlek is onschuldig en je kind hoeft er niet voor behandeld te worden – de ooievaarsbeet verdwijnt op den duur vanzelf.  
 

Bron: Huidhuis & Huidarts

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >