moedervlekken bij een kind
Beeld: Shutterstock

Moedervlekken zijn heel normaal, maar het is wel belangrijk om ze bij je kind in de gaten te houden als ze van vorm of kleur veranderen. Hier lees je waarom.

Een moedervlek is eigenlijk niets anders dan een verzameling van pigmentcellen in de huid. Bijna iedereen heeft ze – gemiddeld zo’n vijfentwintig tot dertig stuks. Ze kunnen overal op je lichaam voorkomen en af en toe komt er een bij. Rond je veertigste kunnen ze in aantal juist weer afnemen. Mensen met een donkere huid hebben vaak meer moedervlekken dan mensen met een lichte huid.

Article continues after the ad

Je hebt goedaardige en kwaadaardige moedervlekken. Bij de eerste categorie is er uiteraard niets aan de hand, maar als er sprake is van een kwaadaardige moedervlek bij je kind, moet je actie ondernemen.

 

Lees ook:
Dit moet je weten over huiduitslag bij je kind >


Hoe herken je een onrustige moedervlek?

 • als de moedervlek jeukt of pijn doet
   
 • als er een korstje rondom de moedervlek ontstaat, of als hij opengaat en bloedt
   
 • als hij niet egaal bruin of rozig van kleur is, maar zwart, rood/bruin of blauw van kleur is
   
 • als de moedervlek een vreemde vorm aanneemt, dat wil zeggen dat hij niet symmetrisch is 
   
 • als het vlekje snel groeit

 

Heeft je kind last van één van de bovenstaande symptomen en zie je veranderingen aan de moedervlek, laat dan de huisarts er eens naar kijken.
Waarschijnlijk is er niets aan de hand en is de moedervlek alleen licht geïrriteerd en gaan de symptomen snel weer over. Maar er kan ook sprake zijn van een melanoom, een vorm van huidkanker. Gelukkig komt dit bij kinderen maar heel weinig voor. Soms kiest een huisarts ervoor om een moedervlek preventief te verwijderen, bijvoorbeeld als deze behoorlijk groot is en voor irritatie zorgt bij het kind.

 

Kijk hier voor meer info over moedervlekken bij kinderen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >