Dit zijn de medische kosten bij je zwangerschap

01.12.2021 12:27
kosten zwangerschap

Je bent zwanger! Hartstikke mooi nieuws natuurlijk, maar een zwangerschap brengt ook de nodige kosten met zich mee. En dan hebben we het niet alleen over de inrichting van de babykamer en een gigantische voorraad luiers. In dit artikel lees je met welke medische kosten je rekening moet houden en wat er wordt vergoed door je zorgverzekering.

 

Echo’s, verloskundige zorg en thuisbevalling

De basisverzekering dekt de kosten voor verloskundige zorg. Denk aan afspraken met de verloskundige tijdens je zwangerschap, hulp bij de bevalling en kraamzorg. Ook vergoedt de basisverzekering de algemene termijnecho (twaalfwekenecho), het structureel echoscopisch onderzoek (twintigwekenecho) en de thuisbevalling.

 

De vergoeding van kraamzorg

De basisverzekering vergoedt minimaal 24 en maximaal 80 uur kraamzorg vanaf de geboorte, verdeeld over tien dagen. Het aantal uur dat je vergoed krijgt, is afhankelijk van je situatie. Om je een idee te geven: als je borstvoeding geeft, heb je standaard recht op 49 uur aan kraamzorg. Bij flesvoeding is dit 45 uur. Je betaalt wel een eigen bijdrage voor kraamzorg. In 2021 is dit € 4,70 per uur voor de kraamzorg thuis. Verblijf je in een instelling zoals een geboortehotel of -kliniek zonder dat daar een medische noodzaak voor is? Dan betaal je voor kraamzorg een eigen bijdrage van € 38 per dag. Ga je naar een wat duurdere instelling? Dan kan het zijn dat je hier zelf ook wat extra kosten voor betaalt.

 

Lees ook
Deze originele kraamcadeaus zijn geweldig om te geven (en te krijgen) >

 

Welke kosten worden niet gedekt door de basisverzekering?

Sommige kosten worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt je hier vaak wel aanvullend voor verzekeren.

  • Ziekenhuisbevalling (zonder medische indicatie) – Wil je liever in het ziekenhuis bevallen zonder dat daar een medische noodzaak voor is? Dan ontvang je hiervoor een vergoeding van € 230. De rest van de kosten betaal je zelf.
  • NIPT-test (zonder medische indicatie) – De NIPT laat zien of je ongeboren baby mogelijk het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Bij een medische indicatie of een positieve combinatietest wordt de NIPT vergoed vanuit het basispakket. Zwangere vrouwen zonder medische indicatie betalen € 175.
  • Zwangerschapscursus – Er bestaan veel verschillende zwangerschapscursussen. Bijvoorbeeld over de bevalling of borstvoeding. Met een aanvullende verzekering kun je soms een vergoeding krijgen voor zo’n cursus. Goed om te weten: er is meestal een maximale vergoeding per zwangerschap of per jaar.
  • Kraampakket – Dit is een doos met medische artikelen die nodig zijn tijdens de bevalling en bij de verzorging na de bevalling, denk aan een flesje alcohol, een matrasbeschermer, watten en gaasjes. Ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen, moet je dit pakket in huis hebben. Kosten? Zo’n € 30. Maar als je aanvullend verzekerd bent, krijg je een kraampakket meestal kosteloos toegestuurd.

 

Plannen voor gezinsuitbreiding? Check je zorgverzekering

Weet je sinds kort dat je zwanger bent of heb je plannen voor gezinsuitbreiding? Kijk dan eens hoe je op dit moment verzekerd bent. Veel zorg rondom de zwangerschap wordt vergoed vanuit je basisverzekering. Voor een aantal kosten heb je wel een aanvullende verzekering nodig. Ben je al aanvullend verzekerd? Check dan wat er precies onder de dekking van je pakket valt. Goed om te weten: normaal gesproken kun je maar één keer per jaar overstappen van zorgverzekering. Als je zwanger bent, mag je bij een aantal zorgverzekeraars je polis eenmalig wijzigen. Wil je weten wat voor jou de beste zorgverzekering is? Independer heeft hier een handige tool voor.

Bron: Independer