Dit zegt de kleur van ontlasting over de gezondheid van je kind

Bruin, gelig, groen of zwart: de ontlasting van je kind kan verschillende kleuren hebben. Wat is normaal en wanneer moet je je zorgen maken?
Kek Mama zocht het voor je uit.
Hoe vaak een grote boodschap?
Net zoals ieder kind niet even vaak naar het toilet gaat om te plassen, verschilt ook de stoelgang bij kinderen. De één gaat elke dag, de ander gaat vaker – en weer een ander gaat maar eens in de drie dagen.
Hoe vaak je kind naar het toilet gaat voor de grote boodschap, is afhankelijk van wat hij eet en drinkt. Ook beweging en stress spelen een rol. Speelt je kind veel buiten en beweegt hij dus voldoende, dan worden de darmen gestimuleerd en gaat hij vaker naar het toilet. Heeft hij last van stress, dan kan dat op zijn darmen slaan en zal hij minder vaak moeten.
Lees ook:
Je kind ziek? 5x goede thermometers >
Allerlei kleuren
Niet alleen de frequentie, ook de kleur van poep kan variëren. De ontlasting van de meeste kinderen is lichtbruin (een soort pindakaas) of donkerbruin van kleur (zoals chocoladepasta) – net als bij volwassenen. Maar er kunnen ook groene kleurtjes te zien zijn, of rood of zwart. Wees dan alert:
- Grijs of heel licht
Vaak is er dan iets aan de hand met de gal. Een verstopping van de galwegen zorgt er voor dat ontlasting licht van kleur wordt, als een soort stopverf. - Geel of groen
De kans is groot dat je kind veel groene (blad)groenten heeft gegeten, zoals spinazie, als er een gelige of groene kleur te zien is in zijn ontlasting. Maar het kan ook gaan om een maag-darm infectie of een voedselintolerantie zoals Coeliakie.
- Rood
Is er iets roods te zien, dan heeft je kind misschien bietjes of rode kool gegeten. Maar let op: het kan ook bloed zijn. Zit het bloed op de ontlasting en veelal op het laatste beetje? Dan is er meestal een bloeding in het rectum of de anus. Zit het bloed echt in de ontlasting? Dan kan er een probleem zijn met de darmen.
- Zwart
Bij heel donkere of zwarte ontlasting kan het gaan om bloedverlies vanuit de maag of de darm.
Is één van deze kleuren te zien in de ontlasting van je kind? Ga dan altijd even met hem naar de huisarts om het te laten onderzoeken.
Lees ook:
Bezig met zindelijkheidstraining? Dan komt dít heel goed van pas >
Bron: Darmklachten & Darmgezondheid
Nog meer Kek Mama? Neem nu een abonnement >