Dat buitenspelen goed is voor je kind, wisten we al. Maar al die uren in de speeltuin zorgen er ook voor dat je kind emoties sneller herkent en beter wordt in het oplossen van conflicten.
Lees verder onder de advertentie
Onderzoek van de universiteiten in Leiden en Lissabon wees uit dat het goed is voor kinderen om buiten te spelen. Om het belang aan te tonen, zetten de onderzoekers gps-systemen in. Een groep van 73 kleuters kreeg sensoren opgeplakt tijdens het buitenspelen. Daarmee konden de onderzoekers precies volgen wie met wie speelde en hoe lang ze met elkaar optrokken.
Lees verder onder de advertentie
Het werd al snel duidelijk dat het het speelgedrag van kleuters iets zegt over hun sociale vaardigheden. Kinderen die gedurende langere tijd in kleine groepjes spelen, zijn een stuk socialer. “Ze hebben diepere contacten met elkaar, worden meer gezien als individu en kunnen zichzelf zijn zonder meteen te worden gecorrigeerd”, verklaart een van de onderzoekers.
Leuk om te weten: het onderzoek is niet hier in Nederland gedaan maar op een Portugese school. Zo kon het Hollandse weer geen roet in het eten gooien.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.