Onderzoek: buitenspelen maakt je kind sterker en socialer

29.05.2016 13:47
Beeld: Pixabay Beeld: Pixabay

Dat buitenspelen goed is voor je kind, wisten we al. Maar al die uren in de speeltuin zorgen er ook voor dat je kind emoties sneller herkent en beter wordt in het oplossen van conflicten.

Onderzoek van de universiteiten in Leiden en Lissabon wees uit dat het goed is voor kinderen om buiten te spelen. Om het belang aan te tonen, zetten de onderzoekers gps-systemen in. Een groep van 73 kleuters kreeg sensoren opgeplakt tijdens het buitenspelen. Daarmee konden de onderzoekers precies volgen wie met wie speelde en hoe lang ze met elkaar optrokken.

Het werd al snel duidelijk dat het het speelgedrag van kleuters iets zegt over hun sociale vaardigheden. Kinderen die gedurende langere tijd in kleine groepjes spelen, zijn een stuk socialer. “Ze hebben diepere contacten met elkaar, worden meer gezien als individu en kunnen zichzelf zijn zonder meteen te worden gecorrigeerd”, verklaart een van de onderzoekers.

Leuk om te weten: het onderzoek is niet hier in Nederland gedaan maar op een Portugese school. Zo kon het Hollandse weer geen roet in het eten gooien.

Bron: AD.nl. Lees het hele artikel hier.