De Week van Het Vergeten Kind

26.01.2016 08:06

Al een paar weken zitten deze vrolijke post-its op menig raam in Nederland geplakt. De Hartenhuisjes zijn een initiatief van Stichting Het Vergeten Kind, dat aandacht vraagt voor kinderen die niet thuis kunnen wonen. En daar blijft het niet bij, want vandaag begint officieel De Week van Het Vergeten Kind.

Babette van Veen is ambassadeur van Stichting Het Vergeten Kind, die werd opgericht door goede vriendin Guusje Nederhorst. “Mijn vriendin Guus had een groot hart, wat gepassioneerd sloeg voor oudere mensen, voor dieren en voor kinderen. Ze besteedde regelmatig tijd aan het opbeuren van ernstig zieke kinderen in het ziekenhuis, iets wat ik zeer in haar waardeerde en zelf destijds door de vaak schrijnende situaties niet altijd op kon brengen. Zij had de gave en de kracht mee te leven in plaats van mee te lijden”, vertelt Babette op de website van Stichting Het Vergeten Kind. “Nu zij haar stem niet meer kan laten horen ben ik heel blij en vereerd dat ik de mijne kan laten klinken, bijvoorbeeld in het voorlezen van het gedachtegoed van Guusje aan kinderen die het in dit leven minder goed hebben getroffen.”

De Week van Het Vergeten Kind staat in het teken van ‘vergeten’ kinderen in opvanglocaties: kinderen die mishandeld, misbruikt, verwaarloosd, verstoten of gevlucht zijn en opgroeien in sobere instellingen met minimale speelmogelijkheden en specialistische begeleiding.

Komende week organiseert Stichting Het Vergeten Kind elke dag een activiteit om deze kinderen ‘zichtbaar’ te maken en om ze zelf te laten spreken in plaats van dat er over hen gesproken wordt. Zo is er op zondag 31 januari het Vergeten Kind Festival, met een speelfilm die door kinderen uit tien verschillende opvangcentra is gemaakt. Op maandag 1 februari presenteert mede-ambassadeur Johnny de Mol een speciale talkshow en komen vergeten kinderen aan het woord. En ook de rest van de week staan er talloze activiteiten gepland. Een prachtig initiatief dat zeker de aandacht verdient.

Meer weten? Kijk op de website van Stichting Het Vergeten Kind.