Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Lees verder onder de advertentie
“‘Er komt nú een ambulance naar school, voor Merel.’ Wat er tijdens zo’n telefoongesprek door je heen gaat, valt met geen pen te beschrijven.
Trombosebeen
De juf van mijn destijds achtjarige dochter klonk ongerust. Merel was die ochtend zomaar flauwgevallen en het duurde lang voordat ze aanspreekbaar was. De ingeschakelde huisarts vertrouwde het niet en had een ambulance besteld. Met gierende banden reed ik naar school, waar ik een ambulancemedewerker naast Merel aantrof: ‘Merel zegt dat de juf vertelde over haar trombosebeen en dat ze toen onwel werd.’
Serieus? En dan bellen ze een ambulance? Hadden ze het niet eerst even bij haar kunnen checken? Zowel Merel en ik kunnen namelijk absoluut niet tegen bloed en bloederige verhalen. Dáárom was ze flauwgevallen. Ze zat nog maar net op deze basisschool en kennelijk hadden we niet gezegd dat je bij ons geen Ingang Oost-verhalen moest opdissen.
Lees verder onder de advertentie
Mentor ingelicht
Later, bij de overgang naar de middelbare heb ik meteen haar mentor ingelicht. Gelukkig maar, want in de derde viel ze bij een lesje menselijk lichaam bij biologie weer flauw. De lerares was op de hoogte, dus dat scheelde een hoop drama.”
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).