Consequent zijn voor dummies: pedagoog geeft déze tips

16.01.2021 10:51
consequent zijn dummies Beeld: Unsplash

Consequent zijn is een kunst en misschien wel het grootste struikelblok voor ouders. Pedagoog Minchenu Maduro helpt je een handje middels onderstaande tips.

“Begin met een paar basisafspraken”, zegt ze. 
 

Waslijst

Kom niet aan met een flinke waslijst waarop staat wat wel en niet mag: je kind heeft hierdoor weinig duidelijkheid en het lukt je als ouder nooit om tegelijk aan al deze afspraken te werken. Maduro: “Vraag jezelf af: wat vind ik écht belangrijk? Werk dan eerst (al op jonge leeftijd) aan één of twee afspraken en als deze er bij jou kind helemaal ingebakken zitten, werk je aan een paar nieuwe.”
 

Lees ook
Handige tips als jij en je partner verschillend denken over de opvoeding >

 

Stabiel

En wat als het je als ouder zelfs niet lukt om je aan die twee te houden? “Richt dan je blik naar binnen”, legt de pedagoog uit. “Kijk naar de omstandigheden. Hoe zit je in je vel? Ben je mentaal fit genoeg? Als je zelf (of je relatie) niet stabiel is, wordt consequent zijn ook een stuk lastiger. Gun jezelf de tijd om hieraan te werken.”
 

‘Not done’

Volgens Maduro ook belangrijk: wees niet bang voor strijd. “Conflictvermijdend gedrag is echt not done: zonder strijd is volwassen worden enorm lastig voor jouw kind. Als ze nooit te maken hebben gehad met strijd, ruzie of een conflict, leren ze nooit om dingen vanuit een ander standpunt te bekijken.” En dan komen ze zichzelf volgens Maduro later keihard tegen: “Want in de maatschappij bestaan conflicten nu eenmaal.”


Minchenu Maduro, pedagoog en moeder van een zoon.

 

Meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >