Column Aisha: ‘Mama, ik ben vergeten dat ik twee moeders heb’

15.05.2018 10:12
Aisha Scheuer moederdag Beeld: Unsplash

Aisha Scheuer (bekend van DIWMOTZ) kreeg met haar ex-vrouw zoon Shai (7). Voor Kek Mama schrijft ze iedere maand een column over het ouderschap van een zoon met twee moeders.

Als je twee moeders hebt is het met Moederdag dubbel feest.

In geval van Shai is het dubbel balen, want hij houdt van zijn moeders maar niet van knutselen. En er moet toch elk jaar weer een pastaketting in elkaar worden geregen of een asbak gekleid en geschilderd worden.
 

Vaderdag

Er wordt weleens gevraagd hoe dat gaat bij ons. Of hij dan voor de ene moeder iets maakt op Moederdag en voor de andere op Vaderdag. Vreemde vraag wel, aangezien er geen vader in het spel is. Nee, hij maakt ook niets voor de donor op Vaderdag. Hij kiest of hij iets wil maken voor één van zijn opa’s. In Shai’s geval maakt hij gewoon niets. Want er is geen vader en hij heeft aan knutselen een broertje dood.
 

Deadline

Dit jaar werd hij twee dagen voor de deadline huilend wakker. Hij had grote paniek want hij was bang dat hij het niet af zou krijgen. “Ik ben iets heel ergs vergeten,” zei hij, “ik ben vergeten dat ik twee moeders heb.” Het kwam erop neer dat hij één van de twee moederdagcadeaus niet had afgekregen omdat hij zogenaamd geen rekening had gehouden met de hoeveelheid moeders. Begripvol als ik soms kan zijn, troostte ik hem met de gedachte dat we dat de volgende dag direct even poolshoogte zouden nemen bij de juf. Ik snapte het wel, een deadline is altijd lastig en als je twee moeders hebt ligt de lat natuurlijk erg hoog.

Nu bleek dat zijn paniek vrij ongegrond was. Volgens de juf had Shai genoeg tijd om zijn cadeaus af te maken maar hij had er geen zin in. Het buitenspelen was belangrijker dan de berg werk die in de klas verzet moest worden, en ach, waarschijnlijk lijkt deze jongen op mij en denkt hij dat van uitstel geen afstel komt. (Dat hij op mij lijkt is mooi meegenomen, aangezien ik hem niet heb gedragen.)

Lees ook
Column Aisha: ‘Na een paar maanden noemde mijn zoon mij ‘papa’’ >

 

Wijze les

Uiteindelijk kwam alles goed, hij kwam thuis met twee moederdagpakketjes en een wijze les. Het is immers maar één keer in het jaar Moederdag en dan ben je er voor beide moeders weer 365 dagen vanaf.

Het is grappig op te merken dat hij op zijn leeftijd al tegen dingen aanloopt waar hij in zijn volwassen leven ook vaak genoeg over zal struikelen. Ik zie nu al voor me dat ik op mijn oude dag een bosje bloemen krijg van het tankstation die door de uitlaatgassen binnen 3 dagen verpieterd zijn of waar de 35% korting sticker haastig van is weggekrabt. Desalniettemin kan ik niet wachten op dat soort momenten. Zodat ik kan zien hoe erg hij zijn best doet om te laten blijken dat hij van me houdt.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >