Aisha Scheuer moederdag
Beeld: Unsplash

Aisha Scheuer (bekend van DIWMOTZ) kreeg met haar ex-vrouw zoon Shai (7). Voor Kek Mama schrijft ze iedere maand een column over het ouderschap van een zoon met twee moeders.

Als je twee moeders hebt is het met Moederdag dubbel feest.

In geval van Shai is het dubbel balen, want hij houdt van zijn moeders maar niet van knutselen. En er moet toch elk jaar weer een pastaketting in elkaar worden geregen of een asbak gekleid en geschilderd worden.
 

Vaderdag

Er wordt weleens gevraagd hoe dat gaat bij ons. Of hij dan voor de ene moeder iets maakt op Moederdag en voor de andere op Vaderdag. Vreemde vraag wel, aangezien er geen vader in het spel is. Nee, hij maakt ook niets voor de donor op Vaderdag. Hij kiest of hij iets wil maken voor één van zijn opa’s. In Shai’s geval maakt hij gewoon niets. Want er is geen vader en hij heeft aan knutselen een broertje dood.
 

Deadline

Dit jaar werd hij twee dagen voor de deadline huilend wakker. Hij had grote paniek want hij was bang dat hij het niet af zou krijgen. “Ik ben iets heel ergs vergeten,” zei hij, “ik ben vergeten dat ik twee moeders heb.” Het kwam erop neer dat hij één van de twee moederdagcadeaus niet had afgekregen omdat hij zogenaamd geen rekening had gehouden met de hoeveelheid moeders. Begripvol als ik soms kan zijn, troostte ik hem met de gedachte dat we dat de volgende dag direct even poolshoogte zouden nemen bij de juf. Ik snapte het wel, een deadline is altijd lastig en als je twee moeders hebt ligt de lat natuurlijk erg hoog.

Nu bleek dat zijn paniek vrij ongegrond was. Volgens de juf had Shai genoeg tijd om zijn cadeaus af te maken maar hij had er geen zin in. Het buitenspelen was belangrijker dan de berg werk die in de klas verzet moest worden, en ach, waarschijnlijk lijkt deze jongen op mij en denkt hij dat van uitstel geen afstel komt. (Dat hij op mij lijkt is mooi meegenomen, aangezien ik hem niet heb gedragen.)


Lees ook
Column Aisha: 'Na een paar maanden noemde mijn zoon mij ‘papa’' >

 

Wijze les

Uiteindelijk kwam alles goed, hij kwam thuis met twee moederdagpakketjes en een wijze les. Het is immers maar één keer in het jaar Moederdag en dan ben je er voor beide moeders weer 365 dagen vanaf.

Het is grappig op te merken dat hij op zijn leeftijd al tegen dingen aanloopt waar hij in zijn volwassen leven ook vaak genoeg over zal struikelen. Ik zie nu al voor me dat ik op mijn oude dag een bosje bloemen krijg van het tankstation die door de uitlaatgassen binnen 3 dagen verpieterd zijn of waar de 35% korting sticker haastig van is weggekrabt. Desalniettemin kan ik niet wachten op dat soort momenten. Zodat ik kan zien hoe erg hij zijn best doet om te laten blijken dat hij van me houdt.

 Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

blaren kinderen
Beeld: Pixabay

En dan ineens zit er zo’n gemene blaar op de hiel of teen van je kind. Zo pak je dit euvel aan.

Zo ontstaan blaren bij kinderen

Iedereen heeft weleens last van een blaar op z’n voet. Blaren ontstaan als er te veel druk of wrijving op de voet komt (meestal op de hiel of onder de voet). Vaak is een slechtzittende schoen de boosdoener: bijvoorbeeld een nieuwe schoen die nog moet worden ingelopen en in het begin nog knelt. Maar ook te grote schoenen kunnen voor problemen zorgen: doordat de voet steeds schuift in de schoen, ontstaat er wrijving en dus een risico op blaren.

 

Hoe voorkom je blaren?

Blaren voorkom je door te zorgen voor goed passende schoenen. Zoals gezegd: niet te klein en niet te groot. Koop schoenen dus niet ‘op de groei’. Laat je kind nieuwe schoenen rustig inlopen. Eerst een paar uur, dan pas de hele dag.

 

Lees ook
Dit moet je weten over een zonnesteek bij kinderen >

 

Doorprikken of niet?

In principe hoeven blaren niet behandeld te worden. Laat de blaar dus gewoon zitten als je kind er geen last van heeft. Maak ‘m wel goed schoon met water en zeep, spoel dat af en maak alles goed droog met een tissue. Plak er een grote pleister op die de hele blaar bedekt. Er zijn ook speciale blaarpleisters te koop. Deze verzachten de pijn en hebben een vocht absorberende werking.

Heeft je kind wel last van de blaar? Dan kun de blaar doorprikken. Dat doe je zo:

 • Was je handen grondig
   
 • Maak de blaar en de huid eromheen schoon met een huidreinigingsmiddel (bijvoorbeeld jodium)
   
 • Pak een steriele naald en prik de blaar op twee plekken open: in de boven- en onderkant. Duw met een schoon watje of gaasje het vocht uit de blaar. Laat in verband met infectiegevaar de rest van de huid zitten.
   
 • Desinfecteer opnieuw de huid.
   
 • Dek de plek af met een pleister om te voorkomen dat er vuil of bacteriën bij komen.

 

Blaren op vakantie

Door de warmte, het dragen van knellende waterschoentjes en meer/langer lopen dan normaal, kunnen zeker op vakantie ook blaren ontstaan. Handel zoals bovenstaand, en raadpleeg een arts als je het in verband met infectiegevaar niet vertrouwt.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

jaloerse peuter
Beeld: Unsplash

Ja, ook peuters kunnen last hebben van het groene monster. Dit zijn de oorzaken van hun jaloezie en zo ga je daarmee om.

Waarom jaloers?

Niets menselijks is onze peuters vreemd. Dus logischerwijs kunnen ze soms flink jaloers worden. Het is een normale menselijke emotie, net als blijdschap of verdriet. Bovendien zijn peuters nog erg op zichzelf gericht. Empathie ontwikkelt zich meestal pas later, peuters kunnen zich nog moeilijk in een ander verplaatsen en gunnen een ander nog niet echt iets. En dus pakken sommige peuters rustig een nieuwe Barbie af van een vriendinnetje, simpelweg omdat ze die mooi vinden en ook willen hebben. Maar jaloezie bij peuters richt zich vooral op de aandacht van ouders. Of eigenlijk: als die aandacht naar een ander kind gaat, bijvoorbeeld als er een nieuw broertje of zusje wordt geboren. Dan kan er een ware concurrentiestrijd losbarsten.

 

Lees ook
KIND: Zo beleeft een peuter verstoppertje >

 

Zo herken je het

Een peuter die geplaagd wordt door jaloezie om jouw aandacht of liefde zal dat soms letterlijk zeggen: ‘Mijn mama! Afblijven!’ Of ze duwen hun concurrenten weg. Maar er zijn ook kinderen die dit minder duidelijk uiten. Sommige peuters gaan zich ineens lastiger gedragen: ze maken iets stuk, huilen om niets of gooien ineens hun theeserviesje door de kamer. Allemaal tekenen aan de wand die erop kunnen wijzen dat er sprake is van het groene monster.

 

Omgaan met jaloezie

Vermoed je jaloezie bij jouw peuter? Ga het gesprek aan en neem deze gevoelens serieus. Want ook jij bent soms een tikkie jaloers op je buurvrouw die voor de vierde keer dit jaar op vakantie gaat, of op die collega die een week na haar bevalling weer maat 36 had. Benoem het gedrag van je peuter: ‘Ik zie dat je het niet leuk vindt dat een ander met jouw speelgoed speelt/ik jouw zusje de fles geef.’ Dan voelt jouw kind zich al gezien en gehoord. Probeer als het enigszins kan je aandacht goed te verdelen en iets leuks in het vooruitzicht te stellen: ‘Straks maak ik een puzzel met jou.’ En realiseer je dat jaloezie een nuttige emotie is. Zo leert jouw peuter rekening te houden met een ander en dingen te delen. Wijze levenslessen, kortom.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >