Blogger legt uit: Dit gebeurt er als je kind 12 wordt

16.04.2019 14:06
12 twaalf jaar kind wat er gebeurt Beeld: Shutterstock

Het ene moment ben je de hele wereld voor ze, het andere moment mag je niet eens meer op hun kamer komen. Blogger Katie legt uit hoe haar kinderen als donderslag bij heldere hemel veranderden zodra ze twaalf werden. Maar er is ook goed nieuws.

Ze had het al bij haar twee oudere kinderen gezien en ook van andere ouders gehoord: 12 is de leeftijd waarop alles verandert. Maar toen de jongste zoon van ScaryMommy-blogger Katie Bingham-Smith onlangs zijn twaalfde verjaardag vierde, leek alles bij het oude te blijven. “Hij knuffelde me nog steeds en vond me nog steeds geweldig. Ik hield me daaraan vast. En toen, van het ene op het andere moment, veranderde hij. In plaats van samen een familiefilm te kijken met popcorn, bleef hij uren in zijn kamer. Ik ging even bij hem kijken en zag hem doelloos naar het plafond staren. Hij raakte geirriteerd toen ik vroeg of alles wel goed ging. ‘Ik wil gewoon alleen zijn, mam’, was zijn antwoord.”
 

Lees ook:
Wacht maar tot de puberteit komt >

 

Heimwee

Katie weet nog goed hoe ze verlangde naar rust en me-time toen haar kinderen nog jonger waren en steeds haar aandacht vroegen. Nu heeft ze daar heimwee naar: “Screw you, 12! Ik mis het vroegere enthousiasme van mijn kinderen. Hoe ze stuiterend door het huis renden alsof hun haar in de fik stond, alleen omdat we een happy meal zouden halen. Ik heb liever een slechte nacht omdat ze ziek zijn of een nachtmerrie hadden, dan dat ik wakker lig omdat ik me zorgen maak omdat ze stil, chagrijnig of gestrest waren na school. Twaalf is verwarrend en dwingt je om heel anders op te voeden.”
 

Oprechte knuffels

Toch geven haar oudere kinderen, die nu 14 en 16 zijn, Katie iets van hoop: ze komen namelijk weer terug. “Ze praten weer meer met me en delen dingen uit hun leven zonder dat ik er steeds om moet vragen. Hun knuffels voelen oprecht. Hun buien zijn behapbaar. Dus als jij de ouder bent van een kind dat bijna twaalf is en je vraagt je af wanneer alles weer normaal wordt: ik beloof je dat het weer beter wordt. In de tussentijd: doe je best om het niet persoonlijk op te vatten en troost jezelf met comfort food.”

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >