Kinderen met een handicap, chronische ziekte of gedragsprobleem, hebben op school soms extra begeleiding nodig. Speciaal (basis)onderwijs kan dan uitkomst bieden.
Lees verder onder de advertentie
Maar wat houdt het precies in? Wij zochten het voor je uit.
Speciaal onderwijs vs. speciaal basisonderwijs
Hoewel het qua naam veel op elkaar lijkt, zijn speciaal onderwijs (so) en speciaal basisonderwijs (sbo) niet hetzelfde. Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen met een lichamelijke, zintuigelijke of verstandelijke beperking. Ook leerlingen met psychische of gedragsproblemen kunnen hier terecht.
Lees verder onder de advertentie
Basisschoolkinderen die door leer-, gedrags- of opvoedingsproblemen moeite hebben om mee te draaien met het reguliere onderwijs, voelen zich vaak meer op hun plek in het speciaal basisonderwijs.
Speciaal basisonderwijs kun je over het algemeen vergelijken met een ‘gewone basisschool’, alleen krijgen kinderen in het sbo meer tijd voor bepaalde opdrachten, zijn de groepen kleiner, is er meer rust en ondersteuning. Het doel van het sbo is dat zoveel mogelijk kinderen na hun twaalfde jaar gewoon kunnen doorstromen naar een reguliere middelbare school. Lukt dit niet? Dan kan een kind altijd nog naar het speciaal voortgezet onderwijs.
Lees verder onder de advertentie
Speciaal onderwijs is, zoals al eerder gezegd, voor kinderen die lichamelijk of zintuigelijk gehandicapt zijn of psychische/gedragsproblemen hebben. Dit soort onderwijs is opgedeeld in vier clusters (bron: Rijksoverheid):
Cluster 1 is voor blinde, slechtziende kinderen;
Cluster 2 is voor dove, slechthorende kinderen en kinderen met een taal- spraakontwikkelingsstoornis;
Cluster 3 is voor motorisch gehandicapte, verstandelijk gehandicapte en langdurig zieke kinderen;
Cluster 4 is voor kinderen met psychische stoornissen en gedragsproblemen.
Toelating
Wil je weten of jouw kind voldoet aan de eisen voor speciaal (basis)onderwijs? Dan heb je een toelaatbaarheidsverklaring – een bewijs dat je kind recht heeft op speciaal onderwijs – nodig. Deze wordt aangevraagd door de school waar je je kind hebt ingeschreven. Is jouw kind slechtziend, -horend, blind of doof? Dan wordt er door de Commissie voor Onderzoek (bestaande uit een leerkracht, spraaktaaldeskundige en een maatschappelijk werker) bekeken in hoeverre speciaal onderwijs nodig is.
Lees verder onder de advertentie
Goed om te weten: als je kind geen toelaatbaarheidsverklaring krijgt óf als er geen plek is op de school waar je je kind hebt ingeschreven, mag-ie altijd geweigerd worden. De exacte toelatingsprocedure vind je hier.
Iedere ouder kent het: je wilt een goede indruk maken, maar soms heb je gewoonweg geen tijd of energie om alles zelf te doen. Dus ga je voor een slimme oplossing die toch niet zo slim blijkt.
Iedere ouder weet: kinderen zijn niet altijd even voorzichtig. Een nieuwe broek? Binnen een week een gat op de knie. Die net gekochte schoenen? Direct door de modder. En op het schoolplein zijn schermutselingen eerder regel dan uitzondering. Maar wat als een kleine ruzie in de zandbak plots uitmondt in een financieel drama?
Je hebt het vast weleens meegemaakt. Je 5-jarige wil nú die auto in de speelgoedwinkel, je zegt nee, en binnen drie seconden lig je in de vuurlinie van een Oscar-waardige driftbui. Hoe komt het dat sommige kinderen lijken te denken dat de wereld om hun draait? En belangrijker: wat doe je eraan zonder zelf een […]
Liefde gaat door de maag moet Saul Colthof denken, want de Winter Vol Liefde-ster staat maar wat graag te kokkerellen voor Amy-Rose en zijn dochter. Op TikTok plaatst hij geregeld filmpjes vanuit de keuken en daar vinden zijn volgers wat van.
Iedere moeder heeft geheimen. De een eet stiekem chocolade in de badkamer, de ander liegt over hoeveel schermtijd haar kinderen écht krijgen. Maar sommige geheimen gaan verder dan kleine leugentjes om bestwil. Kaya (36) heeft een bijbaan die niet aan het licht mag komen.