Vaak onschuldig, maar toch heel vervelend voor je baby: reflux. Wat is het precies en wat kun je eraan doen?
Lees verder onder de advertentie
Wat is reflux?
Bij reflux stroomt de maaginhoud van je baby terug in de slokdarm – soms met spugen tot gevolg. Dit komt doordat de sluitspier op de overgang van de slokdarm naar de maag nog niet goed is ontwikkeld. Het is een vervelend kwaaltje (iedere ouder wil natuurlijk dat z’n kind voldoende voeding binnenkrijgt), maar groeit je baby verder goed en heeft hij weinig last van het spugen? Dan hoef je je geen zorgen te maken: ongecompliceerde reflux – zoals artsen dit noemen – gaat vaak na twaalf tot veertien maanden vanzelf over.
Lees verder onder de advertentie
Merk je dat je baby onrustig is, slecht drinkt, niet goed groeit en last van z’n luchtwegen heeft? Dan is er sprake van gecompliceerde reflux of refluxziekte en is het verstandig om langs te gaan bij het consultatiebureau of je huisarts. Gelukkig komt dit weinig voor.
Helpt dit niet? Dan kan de arts een proefbehandeling (van zo’n 2 tot 4 weken) met medicijnen geven
Als na drie maanden de klachten nog steeds niet zijn verdwenen, worden veel baby’s doorverwezen naar een kinderarts.
Wat kun je zelf doen?
Zorg ervoor dat je baby bij het drinken van borstvoeding goed wordt aangelegd zodat hij niet te veel lucht binnenkrijgt. Krijgt je kind de fles, dan zijn er speciale flesjes die ervoor zorgen dat je baby zo min mogelijk last heeft van overbodige lucht
Hou je kindje na het drinken altijd even rechtop
Probeer het eerste halfuur na het flesje niet te druk te doen met je kind
Geef in plaats van (bijvoorbeeld) drie grote flessen, vijf kleine flesjes verdeeld over de dag.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.