Wanneer ga je voor het eerst naar het consultatiebureau met je kind, wat doen ze daar precies en tot welke leeftijd word je daar verwacht? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
De eerste kennismaking
De allereerste keer dat je met het consultatiebureau te maken krijgt, is een paar dagen na je bevalling. Deze afspraak is gewoon bij je thuis, lekker handig. Je hoeft je niet bij het consultatiebureau aan te melden, dit gebeurt automatisch via de burgerlijke stand nadat je baby daar is ingeschreven. Tijdens deze allereerste afspraak komt een wijkverpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) bij jullie op huisbezoek om de gehoortest af te nemen en de hielprik uit te voeren.
Lees verder onder de advertentie
En daarna?
In de tweede week na de geboorte komt de wijkverpleegkundige meestal nog een keer langs, om nader kennis te maken tijdens een intakegesprek. Ze legt jullie dan uit wat het consultatiebureau doet. Kort gezegd is dat: het monitoren van de groei en ontwikkeling van je kind, plus het geven van vaccinaties. Tijdens deze afspraak krijgen jullie ook het groeiboekje, waarin keurig de groei en ontwikkeling van je kind bijgehouden worden. Dit boekje moet je voortaan bij elke afspraak meenemen.
Lees verder onder de advertentie
Wat doen ze er precies?
De latere afspraken vinden gewoon op het consultatiebureau zelf plaats. De eerste afspraak zal daar zijn als je baby zo’n vier weken oud is. Een arts kijkt dan naar de motoriek van je kindje en hij doet lichamelijk onderzoek. Twee weken na dit eerste bezoek worden jullie weer op het bureau verwacht. Je baby wordt opnieuw gewogen en gemeten en krijgt dan z’n eerste vaccinaties, die worden gedocumenteerd in een vaccinatieboekje. Tijdens de latere afspraken krijg je steeds afwisselend te maken met een arts, verpleegkundige en de assistente. De assistente zal bij elke afspraak jouw kindje wegen en de lengte meten. Soms is het weer tijd voor een prikje, soms kijken ze naar de taal- en spraakontwikkeling en rond de drie jaar wordt er een oogtest gedaan.
Als ouder kun je ook bij het consultatiebureau terecht als je zelf vragen hebt of ergens tegenaan loopt. Bijvoorbeeld iets in de opvoeding, of over voeden en dingen als doorslapen, slecht eten of doorkomende tandjes. Er is een bak aan ervaring en kennis daar in huis, dus brand vooral los tijdens de afspraken. Ook kun je altijd een extra afspraak aanvragen of langsgaan tijdens het wekelijkse inloopuurtje.
Lees verder onder de advertentie
Tot welke leeftijd?
Tot je kind zes maanden oud is, bezoek je het consultatiebureau gemiddeld één keer per maand. Daarna, tot je kind ongeveer veertien maanden is, eens per twee à drie maanden. Daarna beperken de bezoekjes zich tot ongeveer een of twee keer per jaar. Je krijgt vanzelf een oproepje voor deze afspraken. Het laatste bezoek is vlak voor de vierde verjaardag van je kind.
Lees verder onder de advertentie
Is het verplicht?
Het bezoeken van het consultatiebureau is niet verplicht, maar wel verstandig. Zo weet je precies hoe je kind zich ontwikkelt en kan er tijdig hulp worden geboden als er iets toch niet helemaal lekker loopt.
Sommige kinderen trekken vanaf dag één naar dieren toe alsof ze een magneet in hun kleine knuistje hebben. Ze aaien élke hond die ze tegenkomen, stoppen slakken in hun jaszakken (want hij had het koud) en houden fanatiek bij welke eenden er in de sloot wonen.
Heeft een groot leeftijdsverschil invloed op je relatie? Leeftijd is maar een getal, zeggen ze. Maar als je moeder je aankeek alsof je gek was toen je een oudere date meenam naar het kerstdiner, dan weet je: het speelt tóch een rol. En niet alleen in de ogen van de buitenwereld, maar soms ook als […]
Verena heeft drie kinderen en een druk gezin, maar ook een diep verlangen naar af en toe een momentje voor zichzelf. Haar vriendin Lisa denkt hier anders over. Ze besloot haar drie kinderen mee te nemen naar het feestje dat eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld was.
Een hysterische baby? Stress? Geen paniek, pak je innerlijke yogi erbij! Een video van een vader die zijn kleintje weet te kalmeren met het OM-geluid gaat viral en heeft inmiddels al miljoenen views verzameld.
Anna (28) kreeg uit het niets een telefoontje van haar zus Jamie (36), met de mededeling dat ze even een paar weken op haar drie kinderen moest passen. Jamie had een babymoon geboekt met haar vriend en geen budget voor een oppas.
Je kind gaat uit logeren, leuk! Totdat er ongewenste souvenirs mee naar huis komen. Dat ontdekte Nina, moeder van Alina (7), toen haar dochter na een gezellig logeerweekend ineens hevig begon te krabben. Wat een klein ongemak had kunnen zijn, ontaardde al snel in een drama én een nogal opmerkelijke Tikkie.