Alles wat je wilt weten over de bezoekjes aan het consultatiebureau

23.08.2018 12:37
consultatiebureau bezoek

Wanneer ga je voor het eerst naar het consultatiebureau met je kind, wat doen ze daar precies en tot welke leeftijd word je daar verwacht? Je leest het hier.

De eerste kennismaking

De allereerste keer dat je met het consultatiebureau te maken krijgt, is een paar dagen na je bevalling. Deze afspraak is gewoon bij je thuis, lekker handig. Je hoeft je niet bij het consultatiebureau aan te melden, dit gebeurt automatisch via de burgerlijke stand nadat je baby daar is ingeschreven. Tijdens deze allereerste afspraak komt een wijkverpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) bij jullie op huisbezoek om de gehoortest af te nemen en de hielprik uit te voeren.

 

En daarna?

In de tweede week na de geboorte komt de wijkverpleegkundige meestal nog een keer langs, om nader kennis te maken tijdens een intakegesprek. Ze legt jullie dan uit wat het consultatiebureau doet. Kort gezegd is dat: het monitoren van de groei en ontwikkeling van je kind, plus het geven van vaccinaties. Tijdens deze afspraak krijgen jullie ook het groeiboekje, waarin keurig de groei en ontwikkeling van je kind bijgehouden worden. Dit boekje moet je voortaan bij elke afspraak meenemen.

 

Wat doen ze er precies?

De latere afspraken vinden gewoon op het consultatiebureau zelf plaats. De eerste afspraak zal daar zijn als je baby zo’n vier weken oud is. Een arts kijkt dan naar de motoriek van je kindje en hij doet lichamelijk onderzoek. Twee weken na dit eerste bezoek worden jullie weer op het bureau verwacht. Je baby wordt opnieuw gewogen en gemeten en krijgt dan z’n eerste vaccinaties, die worden gedocumenteerd in een vaccinatieboekje. Tijdens de latere afspraken krijg je steeds afwisselend te maken met een arts, verpleegkundige en de assistente. De assistente zal bij elke afspraak jouw kindje wegen en de lengte meten. Soms is het weer tijd voor een prikje, soms kijken ze naar de taal- en spraakontwikkeling en rond de drie jaar wordt er een oogtest gedaan.

 

Lees ook
Bevallen in een kraamhotel: dit zijn de voordelen >

 

En wat nog meer?

Als ouder kun je ook bij het consultatiebureau terecht als je zelf vragen hebt of ergens tegenaan loopt. Bijvoorbeeld iets in de opvoeding, of over voeden en dingen als doorslapen, slecht eten of doorkomende tandjes. Er is een bak aan ervaring en kennis daar in huis, dus brand vooral los tijdens de afspraken. Ook kun je altijd een extra afspraak aanvragen of langsgaan tijdens het wekelijkse inloopuurtje.

 

Tot welke leeftijd?

Tot je kind zes maanden oud is, bezoek je het consultatiebureau gemiddeld één keer per maand. Daarna, tot je kind ongeveer veertien maanden is, eens per twee à drie maanden. Daarna beperken de bezoekjes zich tot ongeveer een of twee keer per jaar. Je krijgt vanzelf een oproepje voor deze afspraken. Het laatste bezoek is vlak voor de vierde verjaardag van je kind.

 

Is het verplicht?

Het bezoeken van het consultatiebureau is niet verplicht, maar wel verstandig. Zo weet je precies hoe je kind zich ontwikkelt en kan er tijdig hulp worden geboden als er iets toch niet helemaal lekker loopt.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >