De eerste maanden heeft je baby een grote zuigbehoefte, maar al snel kan de fles plaatsmaken voor een beker. Wanneer precies? Wij zochten het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
De gemiddelde leeftijd waarop kinderen beginnen met het leren drinken uit een beker ligt tussen de zes en acht maanden. Natuurlijk verschilt het per kind, maar een goede vuistregel is: zodra je baby zelfstandig kan zitten en vaste voeding mag, kunnen jullie gaan oefenen. Op dit moment gaat je kind namelijk steeds minder melk drinken. Met een bekertje water of lauwe thee (zonder suiker) krijgt hij dan toch genoeg vocht binnen.
Lees verder onder de advertentie
Antilekbeker
Hoewel een antilekbeker heel handig is, wordt deze niet aangeraden. Het beste is om een gewone beker te gebruiken (een die tegen een stootje kan als-ie van de kinderstoel klettert – bijvoorbeeld van plastic) omdat kinderen hierdoor leren om te doseren. Daarbij is een open beker goed voor de ontwikkeling van de mondspieren.
Laat je kind eerst slokjes nemen uit een beker die jij vasthoudt. Gaat dit goed en verslikt hij zich niet? Dan kan hij proberen om ‘m zelf vast te houden. Doe de beker vooral niet te vol, want de kans is groot dat alles dan over de tafel vliegt. Tip: oefenen ook eens wanneer je kind in bad zit. Scheelt je weer schoonmaken. Én maak je niet druk als het nog niet lukt. Uit een beker leren drinken kost tijd en het is heel normaal als je kind rond z’n tweede verjaardag pas doorheeft hoe het moet.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.