Alles wat je moet weten over de peuterspeelzaal

04.09.2018 10:50
peuterspeelzaal Beeld: Pixabay

Is je kind twee jaar geworden en mag hij naar de peuterspeelzaal? Wij zetten alle ins en outs over de peuterspeelzaal voor je op een rij.

Wat is een peuterspeelzaal?

De peuterspeelzaal kun je zien als een voorbereiding op de basisschool. Je kind leert er om te gaan en te spelen met andere kinderen. De groep bestaat uit ongeveer vijftien kinderen. Als je zelf weinig ruimte in huis hebt om te spelen, of er wonen niet veel vriendjes in de buurt, dan is de peuterspeelzaal een goede oplossing. Ook kan het fijn zijn om een paar uurtjes op een dag tijd voor jezelf te hebben.

 

Wanneer mag je kind er naar toe?

Als je peuter 2 tot 2,5 jaar is mag hij naar de peuterspeelzaal. Hij kan daar niet de hele dag terecht, maar een aantal uren. Zo kun je beginnen met twee ochtenden of middagen in de week en bouw je dat langzaam uit naar mate je kind ouder wordt. Als je kind bijvoorbeeld bijna vier is – en binnenkort naar de basisschool gaat – is het verstandig om hem hele dagen naar de peuterspeelzaal te sturen. Zo kan je kind alvast wennen aan het ritme van de school. Neemt je kind afscheid van zijn groep op de peuterspeelzaal? Dan is het natuurlijk leuk om een mooie traktatie te maken.   

 

Lees ook:
‘Oppas of peuterspeelzaal? Die kunnen nooit een ouderrol vervangen’ >

 

Wat leert je kind op de peuterspeelzaal?

In de eerste plaats is het voor je kind natuurlijk fijn om met leeftijdsgenootjes te spelen. Maar een peuterspeelzaal is daarnaast ook heel leerzaam. Je kind leert er niet alleen sociale vaardigheden op te doen, maar voert ook spelenderwijs kleine opdrachten uit. Bijvoorbeeld liedjes zingen, verven, kleien en tekenen. Als je kind deze vaardigheden onder de knie krijgt, is de overgang naar de basisschool straks een stuk makkelijker.

 

Wat kost de peuterspeelzaal?

Een deel van de kosten van de peuterspeelzaal betaal je als ouder zelf. Hoe hoog dat bedrag is, verschilt per gemeente en is ook afhankelijk van je gezamenlijke inkomen. Sinds 1 januari 2018 kan je kinderopvangtoeslag krijgen als je kind naar de peuterspeelzaal gaat. Voor meer informatie hierover ga je naar de Belastingdienst.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >