5x leuke en leerzame spelletjes voor peuters

17.03.2020 15:19
leuke-en-leerzame-spelletjes-peuters

Spelletjes spelen met je kind is niet alleen gezellig, hij steekt er ook nog veel van op. Kom jij niet verder dan ‘Kiekeboe’? Hier vind je wat inspiratie.

Overgooien

De fijne motoriek wordt verbeterd én je kind leert delen. En dat allemaal door zoiets simpels als een bal overgooien. Vindt je kind een harde bal nog wat lastig? Probeer het dan met een ballon. Doordat die langzamer door de lucht vliegt en niet zo zwaar is, wordt gooien en vangen makkelijker. 

 

Koken of bakken

Oké, je moet je kind niet vragen om een wortel  julienne te snijden, maar met een beetje voorbereiding kan hij een goede hulp zijn in de keuken. Bak bijvoorbeeld samen koekjes. Laat zien hoe je bloem en boter afmeet en eieren splitst en laat hem je hierbij helpen. Hup, alle ingrediënten in een kom, mixen en rollen maar. Wedden dat je kind het geweldig vindt? 

 

Lees ook
Zo betrek je jouw kind spelenderwijs bij het opruimen >

 

Kleien

Gooi een makkelijk afneembaar tafelkleed over je eettafel, koop wat bonken klei en laat je kind lekker z’n gang gaan. Bolletje draaien, lange, dunne slangen maken of complete dierentuinen kneden: het is allemaal goed voor de fantasie, grove en fijne motoriek. Tip: je kunt voor de ‘gewone’ klei gaan uit de speelgoedwinkel, maar er bestaat ook klei gemaakt van natuurlijke materialen zoals bijenwas, aardappelzetmeel en voedingskleurstoffen. Het is maar wat je zelf fijn vindt.

 

Kleuren herkennen

Met dit makkelijke spelletje heb je je kind met het ontdekken van verschillende kleuren. Ook stimuleer je hiermee de taalontwikkeling. Kies bijvoorbeeld de kleur ‘blauw’ en ga (binnen of buiten) op zoek naar alles wat blauw is. De volgende keer kies je weer een andere kleur, tot je ze allemaal hebt gehad. 

 

Kopieergedrag

Peuters vinden niets leuker dan jou na doen, dus maak er gewoon een spelletje van. Ga tegenover elkaar zitten, gooi je arm in de lucht, klap in je handen, trek gekke bekken of maak vreemde geluiden – zeker weten dat jullie de grootste lol hebben samen. Goed voor het stimuleren van de fantasie van je kind.

 

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama-nieuwsbrief >