Mag je je zonnebrandcrème van vorig jaar nog gebruiken?

13.04.2024 10:42
zonnebrandcremes zomer

Hoera, de zon schijnt! Naast dat het belangrijk is dat je hier ultiem van geniet, bijvoorbeeld door je regelmatig op een terrasje te bevinden (gratis tip van ons), is het ook reuze belangrijk dat je jezelf en je kind goed insmeert.

Maar mag je dat eigenlijk doen met de zonnebrandcrème van vorig jaar?

De houdbaarheid van zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème is niet eeuwig houdbaar. De beschermingsfactor neemt namelijk af met de tijd, zo schrijft het Rode Kruis op hun website. De houdbaarheid van zonnebrandcrème is ongeveer twee jaar, maar na één jaar is de beschermingsfactor al met de helft afgenomen.

Waar vind ik de houdbaarheidsdatum?

Op de verpakking van een tube zonnebrandcrème vind je de zogenoemde PNO. Dat staat voor ‘periode na openen’. Dit is een getal met daarna de letter M. Het getal staat voor het aantal maanden. 12M betekent bijvoorbeeld 12 maanden.

Wanneer moet je zonnebrandcrème weggooien?

Heb je vorig jaar een godsvermogen geïnvesteerd in dure zonnebrandcrème voor je kind en dan kun je nu alles weggooien? Nee hoor, dat hoeft niet per se. Zeker niet als de fles nog dicht is, dan zit je goed en is het product nog in tact. Gooi je zonnebrand wel weg als de crème vies ruikt of een rare kleur of structuur heeft. Als het spul er nog prima uit ziet en goed ruikt, kun je het in principe nog gebruiken, maar wees je bewust van die afgenomen beschermingsfactor. Je zal je kind hierdoor vaker moeten insmeren. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Koop dan een nieuwe fles.

Zonnebrandcrème bewaren

Voor zonnebrandcrème geldt dus dat je geen enorme bulkverpakkingen moet kopen met het idee dat je een paar jaar vooruit kunt. Houd je dit jaar toch wat over? Dan is het belangrijk dat je het spul op de juiste manier bewaart, zodat het zolang mogelijk goed blijft. Zonnebrandcrème blijft het beste goed op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat de fles niet in de zon staat, want dan verpietert het snel. De fles in een warme auto laten liggen is bijvoorbeeld desastreus voor het spul.

Knaken besparen

Vind je het behoorlijk zonde van je geld, al die verpieterde zonnebrandcrème? Snappen we! Als je dit jaar nieuwe crème gaat kopen, hebben we daarom een fijne bespaartip voor je. KWF Kankerbestrijding laat op hun website weten dat goedkope zonnebrandcrème net zo goed beschermt als zonnebrandcrème van dure merken. Wees dus geen dief van je eigen portemonnee. Heb je een baby of een kind met een gevoelige huid? Dan is het natuurlijk wel slim om een product te kopen dat hier speciaal voor bedoeld is.

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >