10 tips om zonnebrandcrème bij je kind aan te brengen

09.04.2024 19:00

Ah, de zon! Die warme gloed, die gouden tint… en de eeuwige strijd met zonnebrandcrème bij kinderen Het lijkt soms alsof je een mini-spook in je armen hebt wanneer je hun schattige snoetjes insmeert.

Geen zorgen. We hebben een paar slimme trucs om die witte waas te verslaan en je kleintje te beschermen tegen de zonnestralen zonder eruit te zien als een lid van de Addams Family.

1. Kies de juiste zonnebrandcrème

Begin met de juiste zonnebrandcrème. Ga voor een formule die speciaal is ontworpen voor kinderen en die licht en gemakkelijk uitsmeerbaar is. Bonuspunten als het waterbestendig is, want we weten allemaal hoe graag kinderen in de buurt van water zijn.

Lees ook – Deze zonnebrandcrèmes wil je niet kopen, volgens de Consumentenbond

2. Kies voor een kleurloze crème

Als je de ‘Casper het spookje’ look echt wilt vermijden, kies dan voor een zonnebrandcrème die kleurloos opdroogt. Zo kun je je kind beschermen zonder dat het lijkt alsof hij net uit een melkbad komt. Als je de voorkeur geeft aan een zonnebrandspray, is dat geen probleem. Let er echter op dat je kind de spray niet inademt en dat je dicht op de huid sprayt. Soms komt door de wind maar een klein deel van de spray daadwerkelijk op de huid terecht.

3. Mix de crème met vaseline

Een trucje uit grootmoeders tijd: meng de zonnebrandcrème met een beetje vaseline. Dit zal de textuur van de crème verzachten. Bovendien helpt de vaseline om de huid van je kind extra gehydrateerd te houden, wat altijd een pluspunt is, vooral op zonnige dagen.

4. Verwarm de zonnebrandcrème

Voordat je begint met smeren, wrijf een kleine hoeveelheid zonnebrandcrème tussen je handpalmen om het wat op te warmen. Hierdoor wordt de crème soepeler en gemakkelijker aan te brengen,

5. Smeer royaal

Zorg ervoor dat je minstens zeven theelepels zonnebrandcrème gebruikt bij het insmeren van je kindje. Het moet royaal op de huid worden aangebracht, anders vermindert de beschermingsfactor. Het is beter om iets te veel te gebruiken dan achteraf te ontdekken dat je kleintje verbrand is na een dagje strand. Houd deze richtlijn aan: één theelepel voor het gezicht en de hals, twee theelepels voor de schouders en armen, twee voor de borst, buik en rug, en twee voor de benen en voeten.

Lees ook – Kind insmeren met zonnebrand: zo doe je dat (en zo liever niet)

6. Goede start, halve werk

Begin de dag met het aanbrengen van zonnebrandcrème. Integreer het aanbrengen van zonnebrandcrème in jullie ochtendroutine. Door dit direct na het bad of tijdens het verschonen te doen, heeft de crème voldoende tijd om in te trekken voordat jullie de deur uitgaan.

7. Maak er een feestje van

Zing samen een vrolijk liedje, vertel grappige verhalen of laat je kind een leuke sticker uitkiezen om op te plakken nadat de crème is aangebracht. Op die manier wordt het aanbrengen van zonnebrandcrème een positieve ervaring. Gebruik daarnaast afleidingstechnieken om je kind bezig te houden tijdens het aanbrengen van de crème. Denk aan kleurrijke speeltjes, grappige geluiden of kiekeboe. Zo is je kleine zonder het door te hebben klaar om van de zon te genieten.

8. Betrek je kind bij het smeren

Maak het insmeerproces een echt teamwork. Geef hem een missie door bijvoorbeeld samen stippen op zijn armen te zetten terwijl jij de zonnebrandcrème aanbrengt. En waarom zou je hem niet betrekken bij jouw insmeerbeurt? Laat hem bijvoorbeeld vrolijke stippen op je gezicht zetten. Plezier gegarandeerd.

9. Sla niets over

Vergeet niet om de minder voor de hand liggende plekjes in te smeren. Wist je bijvoorbeeld dat de oorschelpen, nek en voeten ook snel kunnen verbranden? Vaak worden de zijkanten van het lichaam, voeten, oogleden en handen vergeten. Let er dus goed op dat je alle delen van het lichaam meeneemt tijdens het smeren, inclusief die kleine oorlelletjes.

Lees ook – Waarom babyzonnehoedjes en kinderpetten zo belangrijk zijn

10. Smeer ook als het bewolkt is

Daarnaast is het belangrijk om zonnebrandcrème te blijven gebruiken, zelfs op bewolkte dagen. Hoewel de zon misschien niet duidelijk zichtbaar is, kan je kind nog steeds verbranden. Wolken lijken UV-licht tegen te houden, maar dit is niet het geval. Smeer dus ook op dagen met bewolking, in het voorjaar en tijdens activiteiten zoals fietsen of wandelen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.