Kind insmeren met zonnebrand: zo doe je dat (en zo liever niet)

10.08.2022 13:02
kind-insmeren-met-zonnebrand

Dat je je kind moet insmeren als jullie de zon ingaan, is geen nieuws. Maar hóe precies? Wij zetten de do’s en don’ts op een rij.

  • Neem ruim. Beter te veel zonnebrand dan te weinig. Als leidraad kun je nemen: 1/2 theelepel voor het gezicht en borst, 1 theelepel per arm, 1 1/2 theelepel voor buik en onderrug, 1 1/2 theelepel voor middel en bovenrug en 1 1/2 theelepel per been. En vergeet ook niet de oren en de binnenkant van de knieën.
  • Bewaar zonnebrand niet te lang. Op een tube zonnebrandcrème staat de letter M en een getal: dat geeft aan hoe lang de crème houdbaar is na opening. Staat er bijvoorbeeld 12M, dan betekent dit dat je de fles een jaar lang kunt gebruiken nadat je ‘m voor het eerst geopend hebt.
  • Gebruik de juiste factor. Heeft je kind een lichte huid en zijn jullie de hele dag op het strand? Smeer dan altijd met factor 50, het liefst in combinatie met UV-werende kleding. Bij kinderen met een donkere huid kan factor 30 gebruikt worden. Als de zon niet zo fel schijnt, bijvoorbeeld in de lente, kan factor 20 voldoende zijn.

Lees ook: Wil je kind geen zonnebrand op? Deze moeder bedacht een geniale hack

  • Sommige crèmes moeten eerst intrekken voordat ze werken. Check daarom altijd eerst de fles.
  • Smeer je kind elke twee uur in en laat de boel goed intrekken. Als jullie gaan zwemmen, dan is het aan te raden om na het afdrogen gelijk weer te smeren.
  • Op het heetst van de dag kunnen kinderen beter even uit de zon, onder een parasol, boom of gewoon binnen. (In Nederland tussen 12.00 en 15.00 uur). Hoe weet je zeker dat de stralen krachtig zijn? Bekijk je schaduw: is-ie lang, dan kan je kind zonder zorgen buitenspelen. Is-ie kort, dan kan je de zon beter even weren. En houd baby’s altijd uit de zon.
  • Maak er een spelletje van als je kind niet graag ingesmeerd wordt. Zing een insmeerlied of doe de insmeergame Smeer ‘m. Hij werkt op het digiboard, smartboard, de tablet en de smartphone. Of doe je voordeel met deze geniale hack van een andere moeder.

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.