Zo voorkom, herken en behandel je een tekenbeet bij kinderen

14.05.2024 13:00

Je kent het wel: een heerlijk zonnig dagje buiten met de kids. Na afloop geen ontkomen aan, de aftersun wordt bovengehaald. Maar wacht eens even, heb je ook al gecheckt op die kleine, maar o zo vervelende, teken?

Wat zijn teken en waar leven ze?

Teken zijn kleine spinachtige parasieten die zich voeden met bloed van mensen en dieren. Ze zijn vooral actief in bosrijke gebieden, hoog gras, struikgewas en zelfs in je eigen achtertuin. Teken gedijen in vochtige en beboste gebieden, maar leven ook in parken, tuinen en zelfs stedelijke gebieden. Ze houden van warme, vochtige omgevingen waar ze gemakkelijk kunnen wachten op een passerende gastheer. Teken zijn het meest actief in de lente en zomer, wanneer de temperaturen stijgen. Extra belangrijk dus om op je hoede te zijn wanneer je tijd buitenshuis doorbrengt, vooral in gebieden waar teken veel voorkomen.

Lees ook – RIVM: ‘Kinderen worden vooral in hoofd en nek gebeten door teek’

De ziekte van Lyme

Teken kunnen ziekten overbrengen, waaronder de beruchte ziekte van Lyme, veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze infectieziekte kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als ze niet op tijd worden behandeld. Symptomen van de ziekte van Lyme zijn onder meer koorts, vermoeidheid, gewrichtspijn en een karakteristieke rode kring rond de beet. Om tekenbeten te voorkomen, kun je lichte kleding dragen die je huid bedekt, insectwerende middelen die DEET bevatten gebruiken en hoog gras en dichte begroeiing vermijden.

Hoe herken je een tekenbeet?

Het is hoe dan ook belangrijk om jezelf, je kids en je huidsdier(en) regelmatig te controleren op tekenbeten, vooral na een lekkere zomerdag in het bos, park of elders buitenshuis doorgebracht te hebben. Controleer grondig op warme plekken zoals achter de oren, in de oksels, tussen de tenen en in de liesstreek. Een tekenbeet kan eruitzien als een rode bult op de huid, vergelijkbaar met een muggenbeet. Soms is de beet moeilijk te zien, vooral als de teek zich nog aan de huid vasthecht.

Let op roodheid en zwelling op de plaats van de beet en jeuk of een branderig gevoel. Een zwart puntje op de huid na een tekenbeet kan duiden op het achtergebleven monddeel van de teek. Teken hebben kleine weerhaken aan hun monddelen, waarmee ze zich vastzetten in de huid om bloed te zuigen. Als de teek verwijderd wordt, kan het zijn dat een deel van de monddeeltjes achterblijft, vooral als de teek stevig vastzit.

Lees ook – Insectenbeten: zo herken je ze en dit doe je eraan

Hoe behandel je een tekenbeet?

Als je een tekenbeet ontdekt, verwijder de teek dan zo snel mogelijk met een pincet of speciale tekenverwijderaar, met een draaiende beweging om de mond van de teek te vermijden. Reinig de beet grondig met alcohol of zeep en water. Let ook goed op eventuele restanten! Als er problemen zijn met het verwijderen van het resterende deel van de teek, of als er tekenen zijn van infectie, is het verstandig om medische hulp in te roepen.

Houd de beet sowieso goed in de gaten en raadpleeg een arts als er zich symptomen van de ziekte van Lyme voordoen. Let op symptomen zoals koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, en vooral op de aanwezigheid van een rode, ringvormige uitslag rond de beet.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.