Insectenbeten: zo herken je ze en dit doe je eraan
Met dit mooie weer speelt je kind heerlijk buiten, maar dat maakt de kans wel groter dat hij wordt gestoken door een wesp of bij. Hoe herken je een insectenbeet en wat kun je eraan doen?
Voor je kind is het flink schrikken als hij wordt gestoken door een wesp of een bij. Maar ook een mug of mier kan de boosdoener zijn. Over het algemeen geldt dat iets verkoelends verlichting kan bieden bij jeuk, pijn of zwelling. Bijvoorbeeld een koude, natte doek (tip: doe er ijsklontjes in).
Hieronder zetten we de meest voorkomende insectenbeten voor je op een rij en lees je wat je moet doen als je kind gestoken wordt.
Muggen
Zeker als je aan het water woont, kan je in de zomer veel last hebben van muggen. Waar de één overdag of ’s nachts lek geprikt wordt, heeft de ander nooit ergens last van. Word jouw kind regelmatig door muggen gestoken en krijgt hij last van jeuk? Schrik niet als de plek behoorlijk rood wordt, want dat gebeurt bij kinderen meer dan bij volwassenen. Meestal verdwijnt de jeuk en de rode plek na een aantal uur. Zorg er voor dat je kind zo weinig mogelijk krabt, om te voorkomen dat de plek gaat ontsteken.
Hoe voorkom je een muggenbeet? ‘s Nachts kun je een klamboe over het bed van je kind hangen en een hor in het slaapkamerraam. Overdag kun je je kind insmeren met een anti-insectenmiddel zoals DEET, als hij ouder is dan 6 jaar. Voor jonge kinderen wordt een middel met citriodiol of icaridine aangeraden.
Bijen en wespen
In tegenstelling tot een muggenbeet, is een beet van een bij of wesp giftig. Je kind voelt ook dat hij wordt gestoken, terwijl een mug prikt zonder dat hij het door heeft. Is je kind door een wesp of bij gestoken, controleer dan eerst of de angel van een bij is blijven zitten. Probeer de angel er met je nagel uit te schrapen en spoel de wond dan af met alcohol. Een natte doek kan de pijn en zwelling verlichten.
Let op: is je kind door een wesp of bij gestoken in zijn mond, keel of tong? Neem dan direct contact op met de huisarts. Doe dit ook als er gestoken is in de buurt van het oog of als je kind vlak na de steek benauwd wordt of uitslag of zwellingen krijgt op een andere plek dan waar hij gestoken is.
Komt er een wesp of bij voorbij vliegen, leer je kind dan om niet naar het insect te slaan. Dat werkt averechts. Zorg er ook voor dat zoete dranken en etenswaren afgedekt worden, want daar komen bijen en wespen graag op af. Laat je kind bijvoorbeeld ook met een rietje drinken.
Lees ook:
Alles wat je moet weten over wespen >
Mieren
Zodra je kind in de tuin op de grond gaat spelen, controleer dan of er geen mierenhoop in de buurt is. Want hoewel je het niet zou verwachten, kunnen ook mieren je kind steken. Zowel rode als zwarte mieren kunnen bijten. Het is ongevaarlijk, maar kan wel vervelend zijn voor je kind. Na een beet – die je kind meestal niet voelt – ontstaan er rode vlekjes en die kunnen erg gaan jeuken. Gelukkig is het prima te behandelen: koel de plek, ontsmet de wond met alcohol en dep eventueel azijn of een crème op het wondje tegen de jeuk.
Tekenbeet
Teken komen vooral voor in het bos en park. Controleer het lichaam van je kind dus als hij daar heeft gespeeld. Heeft je kind een teek op zijn lichaam? Verwijder die dan met een spits toelopende pincet. Er zijn ook speciale tekenverwijderaars te koop.
Op de plek waar een teek heeft gebeten, kan een kleine rode plek ontstaan. Dat is geen reden tot paniek, maar houd die plek wel een aantal maanden in de gaten. Wordt de plek groter en komt er een ring omheen? Dan kan de teek de ziekte van Lyme met zich mee hebben gedragen en moet je met je kind naar de huisarts. Maar maak ook bij twijfel een afspraak.
Eikenprocessierups
Vanaf mei is de eikenprocessierups weer actief in Nederland. En hoewel-ie microscopisch klein is, kan je na contact toch klachten krijgen. Als je de brandharen van de rups hebt aangeraakt (of als ze door de wind in je huid waaien), kan je jeuk, huiduitslag, irritatie aan je ogen of luchtwegen krijgen. Spoel de huid dan met lauw water en probeer niet te krabben of te wrijven: een zachte crème kan de jeuk iets verlichten. Was zonodig ook de kleren die jij of je kind aanhad, het liefst op 60 °C.
In de meeste gevallen verdwijnen deze klachten vanzelf, maar krijg je last van braken, duizeligheid, een allergische reactie of koorts? Dan is het verstandig om de huisarts te informeren.
Wanneer hulp inschakelen?
Insectenbeten zijn vervelend voor je kind, maar in de meeste gevallen kunnen ze gelukkig geen kwaad. Maar in een aantal situaties moet je extra alert zijn en direct contact opnemen met je huisarts:
- als je kind in zijn mond, tong, keel of oog is gestoken
- als hij last krijgt van benauwdheid
- als hij uitslag of zwellingen krijgt op een andere plek dan waar hij gestoken is
- als hij na de insectenbeet jeuk krijgt over zijn hele lichaam
- als het niet lukt om een teek te verwijderen
- als na een tekenbeet binnen een paar dagen of maanden een (blauw)rode vlek of ring ontstaat
- als je kind griepachtige verschijnselen vertoont, zoals koorts, hoofdpijn en vermoeidheid
Bron: Consumentenbond & Thuisarts.nl