Ongevaccineerde kinderen weigeren in de kinderopvang, mag dat?

23.04.2024 19:00

Vraagt de kinderopvang om een vaccinatiebewijs van je kind? Ben je verplicht om dit te verstrekken? En is dit een redelijk verzoek van de kinderopvang? Mag de opvang ongevaccineerde kinderen weigeren?

Recht op privacy

Het simpele antwoord is ‘nee’. Ouders zijn niet verplicht om hierop te reageren, het recht op privacy staat voorop. Kinderopvangorganisaties hebben wel de vrijheid om hun eigen regels op te stellen en te beslissen of ze nieuwe kinderen zonder vaccinatie weigeren. Als je ervoor kiest om de gevraagde informatie niet te verstrekken, kan het zijn dat je op zoek moet naar een andere kinderopvang.

Dalende vaccinatiegraad

Er zijn wel verzoeken tot het weigeren van niet-gevaccineerde kinderen in kinderopvangcentra. Dit komt niet uit de lucht vallen: de vaccinatiegraad onder baby’s en peuters is vorig jaar voor het eerst in decennia onder de 90 procent gezakt. Zo pleit de VVD pleit voor het recht van kinderopvangorganisaties om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren, vooral als de landelijke vaccinatiegraad onder een bepaald punt zakt. Dit kan ouders stimuleren om hun kinderen te vaccineren, wetende dat het weigeren van kinderopvang een praktisch ongemak met zich meebrengt.

Hoe zit het op de basisschool?

Kan een basisschool kinderen die niet gevaccineerd zijn weigeren? Scholen moeten zich aan de leerplicht houden en kunnen daarom geen kinderen weigeren vanwege het ontbreken van vaccinaties. Alle kinderen tussen vijf en 16 jaar in Nederland zijn wettelijk verplicht om naar school te gaan. Dit betekent dat scholen geen kinderen kunnen weigeren vanwege vaccinatiekwesties.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.