Toch maar verhuizen? Meer lucht- en geluidsvervuiling vergroot risico op onvruchtbaarheid
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een verband is tussen langdurige blootstelling aan fijnstof in de lucht en op een verhoogd risico op onvruchtbaarheid bij mannen. Ook blijkt uit datzelfde onderzoek dat verkeerslawaai gelinkt is aan een hoger risico op onvruchtbaarheid bij vrouwen.
De cijfers liegen er niet om: 1 op de 7 stellen heeft moeite met zwanger worden. En 1 op de 10 stellen maakt gebruik van vruchtbaarheidstechnieken om zwanger te worden. Er zijn veel verschillende zaken die invloed hebben op vruchtbaarheid: een ongezonde levensstijl, stress, roken, obesitas en leeftijd. Volgens dit wetenschappelijke onderzoek kunnen we aan dit rijtje nu ook lucht- en geluidsvervuiling toevoegen.
Mannen minder vruchtbaar door fijnstof
In het onderzoek uit Denemarken analyseerden wetenschappers de gegevens van 526.056 mannen en 377.850 vrouwen tussen de 30 en 45 jaar. Zij waren getrouwd of woonden samen en hadden minder dan twee kinderen.
Wat blijkt? Het onderzoek liet zien dat een stijging van 2,9 microgram fijnstof over vijf jaar, verband had met een 24 procent hoger risico op onvruchtbaarheid bij mannen. Maar ook goed om te weten: bij vrouwen was er geen direct verband gevonden tussen fijnstof en onvruchtbaarheid.
Vrouwen minder vruchtbaar door geluidsoverlast
Echter kan ook geluidsoverlast invloed hebben op je vruchtbaarheid. Hier was eerder nog geen onderzoek naar gedaan, maar dat werd ook in dit onderzoek meegenomen. Vooral voor vrouwen lijkt geluidsoverlast impact te hebben. En dan met name bij vrouwen ouder dan 35 jaar. Geluidsoverlast heeft geen impact op de vruchtbaarheid van jongere vrouwen.
Lees ook: Stress is niet zo’n grote speler in vruchtbaarheid als je denkt
En hoe zit dit bij de mannen? Bij mannen was een kleine toename van onvruchtbaarheid te zien in het onderzoek door geluidsoverlast. Dit was gevonden bij mannen tussen de 37 en 45 jaar, maar de impact was wel kleiner. Bij jongere mannen was geen effect gevonden in het onderzoek.
Allemaal verhuizen naar het platteland?
En nu? Wat betekent dit nieuws voor stellen waarbij het lang duurt om zwanger te worden? Zou het verstandig zijn om te verhuizen naar het platteland in plaats van te wonen in de stad? Nee, geen paniek. Je hoeft niet meteen in een hutje op de hei te gaan wonen.
Het wetenschappelijk onderzoek is een observationele studie. Hiermee kan geen oorzaak-gevolg verband worden aangetoond. De onderzoekers hopen alleen wel dat het onderzoek de overheid stimuleert om strenger beleid te voeren om lucht- en geluidsverontreiniging te verminderen.
Bron: Scientias
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.