Schrik niet: dit Sinterklaas snoepgoed heeft de meeste suiker (en deze de minste)

snoepgoed Beeld: Canva
Maaike van Eijk
Maaike van Eijk
Leestijd: 2 minuten

Overal waar je kijkt liggen kruidnoten, marsepein en chocoladeletters te lonken. Maar hoeveel suiker zit er nou écht in al dat lekkers?

Lees verder onder de advertentie

En welke traktaties kun je met iets minder schuldgevoel in de schoen stoppen (of stiekem zelf opeten)? Wij doken erin, zodat jij dat niet meer hoeft te doen.

Welk snoepgoed bevat de meeste suiker?

We beginnen met de grootste boosdoeners: chocolade en borstplaat. Een melkchocoladeletter van 135 gram bevat ongeveer 64 gram suiker, dat zijn ruim zestien suikerklontjes. Witte chocolade doet er nog een schepje bovenop. Daar zit zelfs meer suiker in dan in pure of melkchocolade. Ook chocoladefiguren zoals Sintjes, Pieten of muizen zijn geen uitzondering. Een figuur van 100 gram tikt zo’n 53 gram suiker aan.

Lees verder onder de advertentie

En dan borstplaat: romig en nostalgisch, maar eigenlijk vooral suiker met een vleugje melk. Het suikergehalte ligt rond de 70 tot 80 procent. Heerlijk bij een kop koffie, maar je bloedglucose schiet ervan omhoog.

Een goede middenweg

Pepernoten en kruidnoten staan iets beter aangeschreven, al is gezond een groot woord. Ze bevatten gemiddeld zo’n 40 gram suiker per 100 gram, afhankelijk van het merk. De met chocolade omhulde varianten gaan vaak richting de 50 tot 60 gram suiker. Dus ook hier geldt: hoe meer glans, hoe zoeter de nasmaak.

Lees verder onder de advertentie

Minder suiker

Speculaasjes doen het iets beter. Met 25 tot 30 procent suiker blijven ze een traktatie, maar zonder al te grote uitschieters. En zeg nou zelf: een kop thee met een speculaasje smaakt net zo feestelijk als een handje kruidnoten. Niet alles in de Sinterklaasmand is even heftig. Schuimpjes zijn qua calorieën en suiker relatief mild. Ze bestaan vooral uit lucht en een beetje suiker, wat ze lichter maakt dan je zou denken.

Lees verder onder de advertentie

Ook taaitaai valt op door het lagere suikergehalte. De stevige structuur komt vooral door tarwebloem en kruiden, niet door bergen suiker.

Disclaimer
Kek Mama is geen arts. Neem bij medische vragen of zorgen altijd contact op met een professional.

De leukste sinterklaasactiviteiten door het land? Je leest het hier.

Bron: De Hormoonfactor, Voedingscentrum

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken

Facebook Twitter Whatsapp E-mail