‘Krijgt mijn vagina rimpels naarmate ik ouder word?’

19.03.2024 12:29
vagina rimpels Bron: Unsplash

We hebben allemaal weleens vragen die we eigenlijk niet durven te stellen. Zeker als het aankomt op onze vagina. Daarom maakte gynaecoloog Mieke Kerkhof het boek Kunnen eierstokken echt rammelen? Waarin ze meer dan tachtig prangende vragen beantwoordt waarop jij het antwoord waarschijnlijk ook wilt weten. Kek Mama deelt een aantal van haar antwoorden, deze keer: krijgt mijn vagina rimpels naarmate ik ouder word?

“Beroepshalve heb ik duizenden vagina’s gezien. Vrouwen van alle leeftijden heb ik onderzocht, van kinderen tot negentigplussers. (Jonge meisjes worden op de schoot van hun moeder of vader onderzocht, om het niet traumatisch te maken.) Ten tijde van de puberteit ontstaat er een duidelijk onderscheid in de grote en de kleine schaamlippen. Veel mensen willen de vagina nog weleens verwarren met de vulva. Voor de duidelijkheid: de vagina is het inwendige deel, de buis die van buitenaf naar de baarmoedermond loopt. De huid die zich rondom de vaginale opening bevindt, wordt vulva genoemd. (Raar woord, trouwens, schaamlippen, ik las ooit een mooi synoniem in de Opzij: beschermlippen. Dat dekt de lading eigenlijk veel beter.)

Vrouwen zijn nogal eens ontevreden over hun vulva en overwegen soms zelfs een correctie van hun grote, ‘flapperende’ schaamlippen. Gynaecologen vinden echter iedere schaamlip goed gelukt en menen dat terughoudendheid met dit soort ingrepen op zijn plaats is. In mijn optiek is de wens tot correctie een vrij modern verschijnsel, mede ingegeven door het schoonheidsideaal dat door social media wordt gecreëerd en door de komst van strings. Stringdraagsters ervaren hun schaamlippen soms als overtollig weefsel, dat hinderlijk langs de randen lubbert. Mijn Apeldoornse collega Marieke Paarlberg geeft daarom al jaren het volgende advies: ‘Mevrouw, u moet uw ondergoed aanpassen aan uw schaamlippen en niet uw schaamlippen aan uw ondergoed.’

Algemeen geldt dat de huid na het dertigste levensjaar veroudert, door het verlies van collageen en elastine. Dat geldt dus ook voor de huid van de vulva, die inderdaad rimpeliger wordt. Sommige patiënten in mijn praktijk hebben een verstoord lichaamsbeeld en voelen zich enorm opgelaten om bepaalde lichaamsdelen te laten zien. Van tevoren word ik dan gewaarschuwd: ‘Dokter, mijn vulva ziet
eruit als een zongerijpte tomaat’ of ‘Het is net als bij het achtuurjournaal, de beelden kunnen erg schok-
kend zijn’. De kunst blijft om vrouwen maximaal op hun gemak te stellen. Ik zeg meestal: ‘Mevrouw, u hoeft zich niet te verontschuldigen. Mijn oma zei altijd: ‘Of dokters je nou voor de kop of voor de kont kijken, ze hebben er voor doorgeleerd.’ Het is mijn dagelijks werk.”

Meer lezen? Je koopt Kunnen eierstokken echt rammelen? hier.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.