Kinderyoga: zo werkt het en dít is waarom het nuttig is

12.08.2021 13:12
yoga kinderen

Met yoga kan een kind leren om zich beter te concentreren en stress verminderen. Maar kinderyoga heeft nog veel meer voordelen. 

We leven in een snelle, gehaaste wereld. Ook kinderen merken dat en kunnen daar last van hebben. Misschien voelen ze een bepaalde druk dat ze moeten presteren en bijvoorbeeld hoge cijfers moeten halen. Dat kan zorgen voor stress. Daarnaast zitten kinderen elke dag voor de tv, computer of tablet. Ze krijgen veel prikkels binnen en hebben ze weinig rust. Kinderyoga – aangeboden voor kinderen van ongeveer drie tot tien jaar – kan daar iets aan veranderen.

Hoofd leegmaken

Tijdens kinderyoga leren ze ontspannen om zo beter om te gaan met druk van buitenaf. Door te focussen op bepaalde houdingen maken ze hun hoofd rustig en leeg. Zo ontstaat er ruimte voor nieuwe ideeën en fantasieën – het bevordert dus ook de creativiteit. Yoga kan helpen om de ‘monkey mind’ – een term uit het boeddhisme – te kalmeren. Dit voorkomt dat je gedachten alle kanten op gaan. 

Meer zelfvertrouwen

Yoga zorgt ervoor dat je kind weer beter in zijn vel zit en zich bewust wordt van wie hij is en wat hij wil. De ontspanning zorgt voor minder stress en het zelfvertrouwen neemt toe. Door kinderyoga leren ze om vol te houden en geduldig te zijn. Ook kunnen ze beter naar een doel toe te werken. Als een bepaalde houding lukt, groeit het zelfvertrouwen. En, ook fijn natuurlijk, kinderen worden er sterk en soepel van en krijgen meer energie. 

 

Lees ook
Dit zijn de goedkoopste sporten voor je kind >

 

Zo ziet kinderyoga eruit

Bij de yogalessen voor kinderen ligt de nadruk op ontspanning en plezier. De lessen worden afgestemd op de leeftijd en het bewegingsniveau. Tijdens kinderyoga worden verschillende houdingen en bewegingen afgewisseld met rustmomenten, waarbij ook aandacht is voor de ademhaling. Je kind leert bijvoorbeeld hoe hij kan ontspannen met een buikademhaling. Yoga leert kinderen om respectvol met elkaar om te gaan. Het is tenslotte geen wedstrijd. Iedereen doet het op z’n eigen tempo. 

Verschillen per leeftijd

Voor de allerkleinsten, van drie tot ongeveer zes jaar, staan de oefeningen in het teken van een thema. Denk aan dieren of seizoenen. Bij kinderyoga gebruiken ze vaak muziek en verhalen die passen bij de belevingswereld van de kinderen.

Bij oudere kinderen leggen ze ook uit hoe zij kinderyoga kunnen gebruiken bij spannende momenten, zoals een toets of spreekbeurt op school. Of hoe je jezelf rustig kunt maken met de juiste ademhaling.

Bron: Alles Over SportGezondheidscentrum Lisse

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >